Ak hľadáte skuťočné zimné jedlo tak už nehľadajte. Našli ste ho práve tu. Tento pečený bôčik sa skvelé hodí ako dobrý obed, keď vonku mrzne a sneží. Príliš veľa práce nezaberie, príprava je jednoduchá a kým sa pekne pomaly v rúre mäsko pečie, vy sa môžete venovať kadečomu inému. Dobrá predstava varenia, nie? :)
Tento náš recept ste mohli nájsť aj v novembrovom (2017) čísle časopisu F.O.O.D.
Na prípravu budete potrebovať (porcia pre min 4 osoby:
1 kg pekného bravčového bôčika
3 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica mletej údenej papriky
šťava z dvoch jabĺk
vločky sušených chilli papričiek (množstvo zvolíme podľa svojich preferencií)
3 broskyne nakrájané na menšie kúsky
1 lyžička rasce
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
Na pečenú zeleninu:
menšia kvaka nakrájaná na kocky
2 mrkvy narájané pozdĺžne na štvrtiny
1 paštrnák narájaný pozdĺžne na štvrtiny
polovica zeleru nakrájaného na kocky
olivový olej extra virgin
trochu nasekanej petržlenovej vňate
A takto na to:
Umyté mäso dobre osušíme a kožu bôčika narežeme do tvaru mriežky. V mise si zmiešame sójovú omáčku, šťavu z jabĺk, údenú papriku, vločky chilli a rascu. Mäso uložíme na pekáč kožou hore a výdatne ho prelejeme touto zmesou. K mäsu pridáme aj nakrájané broskyne. So soľou opatrne, sójová omáčka je dosť slaná. Bôčik okoreníme čerstvo mletým čiernym peprom. Pekáč zakryjeme alobalom a pri teplote 200 stupňov pečieme asi 30 minút. Po polhodine stiahneme teplotu na 150 stupňov a pečieme asi hodinu a pol, resp. dokým bôčik nebude mäkký. Posledných 20 minút už mäso pečieme neprikryté pod grilom a sem tam ho výdatne zalievame výpekom. Mäso necháme trochu postáť a výpek prepasírujeme.
Zeleninu restujeme 15 minút na olivovom oleji s trochou soli. Neskôr ju zalejeme zopár lyžicami výpeku a necháme ju vo vyhriatej rúre trochu zmäknúť. Zelenina by však mala byť stále chrumkavá a mala byť držať svoj tvar.
Podávať môžeme s limetkou a trochou petržlenovej vňate, výborne sa však k bôčiku hodia aj varené pučené zemiaky. Sladko slaná chuť mäsa a výpeku vás zaručene dostane.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)