Bobaľky

Bobaľky

Jedným zo symbolov Vianoc na Slovensku sú bobaľky alebo ak chcete aj opekance, púčky, pupáky.. V mnohých rodinách patria k štedrovečernému stolu rovnako ako ryba a zemiakový šalát, ale ich tradícia je ďaleko staršia.

Jedná sa o drobné pečivo z kysnutého cesta v tvare paličiek alebo skôr guliek, ktoré sa pred podávaním obarí horucím mliekom alebo vodou a podáva sa najčastejšie s mletým makom a práškovým cukrom alebo medom. Často sa jedli z jednej spoločnej misy, aby rodina držala nasledujúci rok pohromade. Podľa ľudových predstáv mali bobaľky podávané počas štedrovečernej večere zabezpečiť bohatú úrodu obilia v nasledujúcom roku. Aj keď pôvodný význam už toto jedlo dávno stratilo bobaľky sú stále súčasťou VIanoc mnohých rodín.

Keď som bola malá tradíciu podávať počas vianočnej večere bobaľky mimoriadne dôsledne dodržiavala naša starká.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

kosik

Na bobaľky budete potrebovať (4 porcie):
320 g polohrubej múky
100 ml mlieka
50 g roztopeného masla
35 g kryštálového cukru
1 vajce
štipku soli
5 g sušeného droždia

A takto na to:

Pripravte si kvások: mlieko trochu zohrejte, nasypte doň dve lyžičky z kryštálového cukru a instantné droždie, rozmiešajte a nechajte nakysnúť. Maslo na nízkej teplote roztopte a nechajte vychladnúť. Do misy navážte polohrubú múku, pridajte zvyšok kryštálového cukru, soľ, vajce, roztopené maslo a nakysnutý kvások. Vymieste do hladkého a pružného cesta. Cesto nechajte nakysnúť v mise vytretej trochou masla kým nezdvojnásobí svoj objem, asi jednu hodinu.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti, vytvarujte 4 dlhšie 1 cm až 1,5 cm hrubé valčeky. Z valčekov vykrajujte bobaľky s dĺžkou 1,5 cm. Bobaľky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s rozostupom (aby sa nezlepili), v rúre ešte podrastú. Pečte pri teplote 180 stupňov 10 až 15 minút do zlatista. Po upečení ich nechajte vychladnúť.

Pred podávaním bobaľky prelejte trochou horúceho mlieka, posypte mletým makom a práškovým cukrom. Podávať môžete aj s tvarohom či bryndzou.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre