biscotti

Biscotti di Prato (Cantuccini)

Tieto talianske sušienky majú hneď niekoľko názvov. Jedným z nich je aj Biscotti di Prato, podľa Toskánskeho mesta Prato, kde vznikli. Modernejšie pomenovanie je Cantuccini. Sú to v podstate dva razy pečené sucháre obohatené mandľami a v našom prípade i škoricou a sušenými slivkami, nech ich máme trochu vianočné.

Dvojitým pečením získavajú biscotti nie len svoju povestnú chrumkavosť, ale aj trvácnosť. Ako vianočné pečivo ich teda môžete pokojne napiecť už mesiac pred Vianocami, podobne ako medovníky. Stačí ich po vychladnutí skladovať vo vzduchotesnej nádobe. V Taliansku sa tieto sušienky podávajú s tradičným toskánskym vínom Vin Santo.

biscotti

kosik

Na prípravu biscotti – talianskych mandľových sušienok budete potrebovať:
375 g kryštálového cukru
170 g masla izbovej teploty
3 vajíčka a jeden žĺtok
štipku soli
2 lyžičky vanilkového extraktu
3 lyžičky mletej škorice
1 a ½ lyžičky kypriaceho prášku
470 g hladkej múky
225 g mandlí
hrsť sušených sliviek

 

biscotti

A takto na to:

  • Maslo najskôr vareškou, potom ručným mixérom rozotrite s cukrom, až sa úplne prepoja a vytvoria jemný nadýchaný krém. Postupne pridávajte vajíčka a žĺtok, jedno po druhom. Múku, kypriaci prášok a škoricu vo väčšej nádobe vareškou premiešajte a postupne pridávajte k maslovej zmesi. Miešajte už len stierkou. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte múku. Na záver pridajte vanilkový extrakt a mandle. Ja som požila lúpané, pokojne môžete použiť nelúpané mandle. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti a do jednej pridajte nadrobno nakrájané sušené slivky. Tie dodajú šťavnatosť.
  • Rúru predhrejte na 175 stupňov. Z cesta pomocou potravinovej fólie vytvarujte dva valce s výškou asi 3 cm a nechajte v chladničke približne pol hodinu. Ak chcete, aby boli biscotti menšie, pokojne cesto rozdeľte na štyri valce a dajte zachladiť. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Pečte približne 40 minút, vytiahnite, nechajte 5 minút postáť a nakrájajte na asi 1 cm hrubé plátky. Tie poukladajte na plech a dajte opäť zapiecť pri zníženej teplote na 140 stupňov. Krájanie musí prebehnúť rýchlo, aby sa biscotti nelámali.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

biscotti

biscotti

biscotti

biscotti

biscotti

biscotti

biscotti

Mižu

Vaše komentáre