Bœuf bourguignon

Francúzska klasika – Bœuf bourguignon

Bœuf bourguignon alebo hovädzie po burgundsky. Známa francúzska klasika, klenot medzi jedlami krajiny galského kohúta. Pomaly dusené hovädzie, ktoré po celom svete preslávila Julia Child, ktorá aj vďaka filmu Julie a Julia má svojich fanúšikov aj u nás. Julia predstavila Amerike umenie francúzskej kuchyne v rovnomennej knihe. A tá kniha, riadne hrubá s počtom takmer 900 strán, je kuchárkou, ktorú by mal vo svojej knižnici mať každý správny gurmán. Nájdete v nej recepty na tie najlepšie francúzske jedlá. A okrem iných aj recept na najdokonalejšie pripravené hovädzie mäso. Aspoň podľa nás. Sme presvedčení o tom, že aj keď je recept dostatočne známy tak na žiadnom správnom food blogu nesmie chýbať. Jemne upravený, tak ako si Bœuf bourguignon pripravujeme doma.

K dlhým jesenným alebo zimným večerom sa vyslovene hodí, a aj keď jeho príprava vyzerá na prvý pohľad zložito, vôbec sa jej netreba báť. Dlhý čas dusenia mäsa zabezpečí jeho jemnosť a lahodnosť, kombinácia kvalitného vína, zeleniny a vývaru dodá omáčke fantastickú chuť. Dosť bolo rečí, poďme na recept.

Bœuf bourguignon

kosik

Na prípravu Bœuf bourguignon budete potrebovať:
1 kg falošnej hovädzej sviečkovice (alebo hovädzie zadné)
150 g slaniny
3 mrkvy
1 cibuľu
750 ml mladého červeného vína (my sme použili Chianti)
500 ml hovädzieho vývaru
500 g šampiňónov
500 g šalotiek
2 strúčiky cesnaku
veľká lyžica paradajkového pretlaku
2 lyžice hladkej múky
hrsť tymianu
rozmarín
bobkový list
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
olivový olej extra virgin

 

beef

A takto na to:

  • Recept je jemne upravený, ale v základe sa od originálu Julie Child veľmi nelíši. Hlavne čo sa týka samotného postupu.
  • Pásiky slaniny oblanšírujte. Povrch sa zatiahne, trochu tuku sa vyvarí a slanina tak výrazne neovplyvní chuť samotného jedla. Osušenú slaninu opečte na troche olivového oleja, povyberajte ju a dajte bokom. Mäso nakrájané na asi 5cm kúsky opečte na výpeku zo slaniny, nedávajte všetko mäso naraz, malo by sa opekať, zatiahnuť a nepustiť šťavu. Tiež ho povyberajte a odložte k slanine. Na rovnakej masti opečte nakrájanú mrkvu a cibuľu, pekne dohneda. Keď je zelenina opečená pridajte k nej slaninu a mäso, cesnak, osoľte a okoreňte, pridajte tymian, rozmarín, bobkový list a poprášte múkou. Dajte piecť odkryté do rúry vyhriatej na 230 stupňov. Použite ideálne hrubostenný hrniec. Po 4 minútach premiešajte a nechajte v rúre ďalšie 4 minúty.
  • Stiahnite teplotu rúry na 160 stupňov, mäso zalejte vínom a vývarom, pridajte pretlak, zakryte a nechajte dusiť asi 3 hodiny. Obsah by mal po celý čas jemne pobublávať, sem tam si to skontrolujte. Mäso sa po takom čase bude rozpadávať, malo by byť jemné a lahodné.
  • Na masle alebo olivovom oleji orestujte šalotky a nakrájané šampiňóny. Obsah zmiešajte s mäsom. Skontrolujte omáčku, ak je príliš riedka zredukujte ju, ak je v nej príliš veľa tuku odstráňte ho. Ak je príliš hustá zrieďte ju vývarom. Podávajte v hlbokých tanieroch posypané petržlenovou vňaťou. Ideálne sa k mäsu hodí bagetka, chlieb, zemiaky. Je to absolútne dokonalé, absolútne fantastické jedlo. Bœuf bourguignon. A podávajte s kvalitným červeným vínom.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

hovädzie

hovädzie

hovädzie

hovädzie

hovädzie

hovädzie

Kamil

 

Vaše komentáre