Báleše

Báleše

Báleše, béleše, beleše, báloše, obracák. Toto sú pomenovania pre špecialitu pochádzajúcu z Južnej Moravy (Slovácko). A ak hovoríme o špecialite, nie je to len tak. Ide o nadýchané mäkučké placky, lievančeky z kysnutého cesta. Základ pomerne riedkeho cesta tvorí múka, mlieko a droždie. Tradičné báleše sa pripravovali z kvalitnej bielej múky a podávali sa na sladko so slivkovým lekvárom, makom, tvarohom, cukrom alebo na slano ako príloha k omáčkam, hustým polievkam, kapuste. Piekli sa na liatinovej platni na ohnisku, alebo na suchej platni na sporáku. Po upečení sa potierali masťou. V súčasnosti sa táto pochúťka zvykne potierať aj maslom, predovšetkým jej sladká verzia.

Zamilovali sme sa do nich a odporúčame všetkými desiatimi. Recept je pomerne nenáročný a nepotrebujete žiadne špeciálne nástroje. Stačí miska, vareška, pár lyžíc a panvička. Cesto je aj po vykysnutí skutočne riedke. Preto ho na pomúčenú pracovnú dosku prekladajte pomocou polievkových lyžíc, obaľte v múke a až tak roztláčajte do tvaru placky. Báleše sú najlepšie čerstvé a ešte teplé. Aby ste ich udržali čo najčerstvejšie, upečené báleše prikryte utierkou, kým dopečiete tie zvyšné.

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

báleše

 

kosik

Na báleše budete potrebovať (4 ks):
150 g hladkej múky
150 ml plnotučného mlieka izbovej teploty
20 g práškového cukru
2 g droždia
80 g mletého maku
30 g práškového cukru
slivkový lekvár
maslo

 

A takto na to:

V čistej mise vareškou zmiešajte múku, mlieko, práškový cukor a droždie. Vznikne riedke cesto. Misu prikryte utierkou a cesto v nej nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.

Po nakysnutí odoberajte z cesta lyžicou, prekladajte na bohato pomúčenú pracovnú dosku a prstami roztlačte na malé placky tak, aby boli múkou pokryté z oboch strán. Takto pripravené báleše prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút podkysnúť.

Báleše oklepte od prebytočnej múky a pečte na suchej panvici z oboch strán na miernom ohni. Po upečení ich potrite rozpusteným maslom, slivkovým lekvárom a posypte makom zmiešaným s práškovým cukrom. Po vrchu môžete ešte poliať troškou rozpusteného masla.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)