bagel

Najlepší Bagel

Bagel vznikol v židovskej komunite v Krakove v prvej polovici 17. storočia. Jeho tradičný prstencový tvar je starý niekoľko storočí. Okrem rovnomerného prepečenia mal tento tvar aj praktickú výhodu. Otvorom uprostred sa dal pretiahnuť povrázok, čo uľahčovalo prepravu vo väčších množstvách a tiež umožňovalo vystavovanie vo výkladoch predajcov. Najväčšiu popularitu si bagel získal v USA, Kanade a Veľkej Británii. Tradičný bagel je vyrobený z pšeničného cesta a špecifikom jeho prípravy je krátke varenie v osladenej vode pred pečením.

Na bologu nám recept na poctivý bagel chýbal. Po poslednej dovolenke v našom milovanom Grécku sme si povedali, že to musíme napraviť. Tam sme si bagle dopriavali na raňajky v plážových kaviarňach. Na tradično. S jogurtovým dresingom, údeným lososom, kôprom a citrónom. Túto kombináciu nič neprekoná.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na bagel budete potrebovať (8 ks):
200 ml studenej vody
7 g sušeného droždia
20 g medu
450 g hladkej múky
2 čajové lyžičky soli
hrubú múku na poprášenie
1 a ½ litra vody
20 g medu
1 polievkovú lyžicu sódy bikarbóny
1 vajce
sezamové semiačka, mak

A takto na to:

Studenú vodu zmiešajte s medom, droždím a nechajte 15 minút postáť. V mise zmiešajte múku so soľou, pridajte kvások a v kuchynskom robote s hákovým nástavcom nechajte hniesť na pomalom stupni 10 minút. Vzniknuté hutné cesto rozdeľte na osem rovnakých častí, vytvarujte malé loptičky, poukladajte na plech posypaný hrubou múkou, prikryte utierkou a nechajte 5 minút odpočívať. Prstami vytvarujte loptičky do prstencového tvaru s dierou 4 až 5 cm (cesto sa po pár minútach trochu stiahne). Opäť poukladajte bagle na plech, prikryte utierkou, druhým plechom a nechajte 14 až 18 hodín odpočívať v chladničke.

V hrnci nechajte zovrieť vodu s medom a so sódou bikarbónou. Bagle varte 20 sekúnd z každej strany, vytiahnite na mriežku a nechajte odkvapkať. Vďaka tomuto vareniu bude mať každý bagel po upečení na povrchu pľuzgieriky. Poukladajte bagle na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich vyšľahaným vajíčko a posypte čiernym, bielym sezamom, makom, alebo ich mixom. Pečte pri teplote 230 stupňov približne 12 až 17 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.

Bagel môžete naplniť čímkoľvek, my sme si ho dopriali s jogurtovým dresingom s kôprom, údeným lososom, šalátom Lollo Biondo a uhorkou. Mňam!

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

bagel

Mižu a Kamil

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)