Recept na sušienky ANZAC sme na našom blogu zverejnili už v novembri 2015. Odvtedy sa stali neodmysliteľnou súčasťou vianočného pečenia mnohých našich čitateľov a, samozrejme, na Vianoce nikdy nechýbajú ani u nás. Tento originálny recept sa už naozaj niekoľko rokov teší vašej obľube tu u nás, preto sme sa rozhodli trochu aktualizovať fotografie (pôvodné fotky však pri recepte ostávaju tiež) a pridať tiež postupové video, ktoré nájdete nižšie, resp. ako reel na našom instagrame.
Pôvodný text z 25. novembra 2015
Tento rok sme navštívili Austráliu a bol to pre nás oboch neuveriteľný zážitok. Mesiac sme spoznávali krajinu, nových ľudí, zvyky a samozrejme nechýbali ani tradičné recepty. Ochutnali sme steaky z klokana a krokodíla, Karina nám napiekla niekoľko úžasných tradičných austrálskych koláčov a ja som ju zas naučila variť pirohy. Nakúpili sme si množstvo kuchárskych kníh a ešte pred odchodom domov našli originál recept na obľúbené austrálske a novozélandské sušienky ANZAC biscuits. A sľúbili sme si, že budú topkou nášho vianočného špeciálu.
Originál sušienky ANZAC boli vyrábané z ovsených vločiek, kokosu, múky, cukru, golden sirupu, masla, jedlej sódy a vriacej vody. Dokonca neobsahovali ani vajcia, kvôli trvanlivosti. Počas prvej svetovej vojny totiž ANZAC nosievali vojaci do boja a boli výborné na prenášanie, pretože sa na nich nemalo čo pokaziť.
ANZAC – Australian and New Zeland Army Corps bol armádny zbor zložený z austrálskych a novozélandských jednotiek na začiatku prvej svetovej vojny. Preto je tento termín chránený austrálskym právom a nesmie sa zneužívať, predovšetkým nie komerčne. Sušienky ANZAC majú výnimku, avšak musia byť pripravované podľa tradičnej receptúry.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na prípravu anzac biscuits budete potrebovať:
125 g hladkej múky
200 g kryštálového cukru
90 g ovsených vločiek
75 g kokosu
100 g nasekaných vlašských orechov
185 g masla
1 lyžicu golden sirupu
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžicu vriacej vody
A takto na to:
Maslo a golden sirup roztopte v malej miske a vareškou dobre premiešajte. V prípade, že golden sirup nezoženiete, nahraďte ho medom, alebo kukuričným sirupom. Sypké suroviny – múku, cukor ovsené vločky, kokos, vlašské orechy nasypte do veľkej nádoby, zalejte roztopeným maslom a sódou rozpustenou vo vriacej vode. Všetko spolu dobre premiešajte a nechajte 5 minút postáť.
Rúru predhrejte na 160 stupňov. Plech vyložte papierom na pečenie. Zmes bude jemne sypká, ale nezľaknite sa, tak to má byť. V dlani z nej tvarujte guličky a na plechu ich potom dlaňou jemne utlačte. Ak si chcete prácu uľahčiť, na roztláčanie použite okrúhlu formičku na vykrajovanie. Sušienky tak budú rovnomerné a po okrajoch zarovnané. Pečte približne 10 – 12 minút. Po vytiahnutí z rúry ich nechajte minimálne 5 minút na plechu, aby schrumkaveli. Ak by ste sa ich pokúšali prenášať skôr, rozpadli by sa. Premiestnite ich na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Vo vzduchotesnej nádobe pokojne vydržia 4 týždne aj dlhšie.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)