anjelský koláč

Anjelský koláč (Angel food cake)

posted in: Sladký život | 0

Anjelský koláč známy ako Angel food cake vznikol v Amerike a jeho základné zložky sú bielka, cukor a malé množstvo múky. Má ľahkú, nadýchanú textúru, ktorú dosiahnete dodržaním jednoduchých pravidiel.

Bielka určite odvážte. Potrebujete ich 200 g a i keď v recepte udávame že ide o cca 5 vajec, nie je vajce ako vajce. Anjelský koláč pečte v bábovkovej forme s dutým stredom. To pomôže cestu počas pečenia pekne vyrásť a rovnomerne sa upiecť. Formu ničím nepotierajte. Cesto sa tak k forme pri svojom raste počas pečenia prilepí a nespadne späť. Mixovanie a preosievanie kryštálového cukru nevynechajte. Jemné kryštáliky sa lepšie zapracujú do bielok. Ochuťte svoj anjelský koláč rôznymi druhmi korenia. My sme použili vanilku a ružovú vodu. Vy môžete siahnuť po muškátovom oriešku, kardamome, či klinčekoch. Ak nemáte odvahu experimentovať, vedzte, že vanilkou nikdy nič nepokazíte. Po upečení koláča ho nechajte chladnúť dnom nahor. Je to veľmi dôležité. Otočením zabezpečíte, že sa koláč pri chladnutí neprepadne.

Pri príprave Angel food cake sa ako stabilizátor bielok používa vinný kameň. My sme ho nemali po ruke, tak sme siahli po kypriacom prášku, citrónovej šťave a viete čo? Funguje to. Takže sa nemusíte namáhať hľadaním tejto menej dostupnej suroviny.

A na záver. Postupujte krok po kroku, dodržujte postup a s výsledkom budete veľmi spokojní.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

anjelský koláč

 

kosik

Na Anjelský koláč (Angel food cake) budete potrebovať (priemer formy 23 cm):
200 g bielok (cca z 5 vajec)
200 g kryštálového cukru
štipku soli
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
1/4 čajovej lyžičky ružovej vody (voliteľné)
1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy
70 g hladkej múky
1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku

 

A takto na to:

Kryštálový cukor rozmixujte na jemné kryštáliky a rozdeľte ho na dve polovice. Prvú polovicu odložte bokom, do druhej polovice cukru pridajte múku a ešte rozmixujte.

V čistej mise šľahajte bielka so štipkou soli a kypriacim práškom. Postupne počas mixovania k nim pridávajte čistý rozmixovaný kryštálový cukor. Šľahajte asi 5 minút, pridajte vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, ružovú vodu a ešte minútu šľahajte.

Do vyšľahaných bielok po častiach preosievajte cukor s múkou a opatrne stierkou zapracujte. Čo zostane v site dajte preč.

Formu ničím nepotierajte. Prelejte do nej cesto a špajlou krúživým pohybom prejdite po obvode celej formy. Tak sa vytratia prípadné bublinky. Pečte pri teplote 170 stupňov 25 minút, použite test špajlou.

Po vytiahnutí z rúry otočte bábovkovú formu dnom nahor a položte ju na mriežku. Tak bude chladnúť z oboch strán. Po vychladnutí pomocou noža orežte okraje koláča a vyberte ho z formy. Na záver dozdobte čerstvým ovocím a poprášte práškovým cukrom. Podávajte s domácim džemom, prípadne so šľahačkou.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)