Sopapillas

Sopapillas

Fašiangy sú v plnom prúde a my sme sa rozhodli náš šiškový zoznam rozšíriť o ďalší zaujímavý druh šišiek, tzv. sopapillas. Na našom blogu samozrejme nájdete množstvo receptov na šišky: Tradičné fašiangové šišky, Šišky s čučoriedkovou polevou, Šišky plnené jablkami, Zemiakové šišky plnené tvarohom. Všetko sú to vynikajúce recepty na kysnuté šišky. Chceme ale, aby si na našej stránke našiel recept každý. Preto sme sa rozhodli zaradiť aj rýchlejší, nekysnutý variant – sopapillas. (Nedávno sme sem pridávali aj recept na churros. Tie sa podobne ako šišky vyprážajú, sú ale pripravované z odpaľovaného cesta)

Sopapillas je druh vyprážaného pečiva, typický pre Andalúziu. Veľmi obľúbený je však v španielsky hovoriacich krajinách Južnej Ameriky, ale napríklad aj v americkom Novom Mexiku. Vyrába sa z pšeničného kysnutého ale aj nekysnutého cesta. Toto cesto obsahuje tuk, najčastejšie sa do neho pridáva bravčová masť. Tá šiškám dodáva veľmi špecifickú a lahodnú chuť. Existujú tak v sladkých ako aj slaných variantoch. 

Šišky sopapillas sa niekedy podávajú posypané práškovým cukrom a poliate medom a my sme sa rozhodli práve pre tento variant. Toto vyprážané pečivo má dutý, nafúknutý stred. Preto ich môžete ľubovoľne naplniť.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

kosik

Na sopapillas budete potrebovať (20 ks):
240 g hladkej múky
10 g kypriaceho prášku
15 g kryštálového cukru
40 g bravčovej masti
štipku soli
120 ml horúcej vody
rastlinný olej na vyprážanie
práškový cukor a med

A takto na to:

Do misy navážte múku, kypriaci prášok, kryštálový cukor, bravčovú masť, štipku soli a horúcu vodu. Všetko spolu dobre vymieste. V prípade, že sa cesto lepí, pridajte trochu múky. Vypracované cesto prikryte v mise potravinovou fóliou a nechajte ho 10 minút odpočívať. Oddýchnuté cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a roztiahnite ho rukami a pomocou valčeka do obdĺžnika. Cesto by malo mať výšku 0,6 mm až 1 cm.

Cesto narežte na 20 približne rovnakých obdĺžnikov.

V hrnci rozpáľte olej. Sopapillas vysmážajte v oleji z oboch strán na miernom ohni, kým nezískajú zlatistú farbu. Ihneď po vysmažení ukladajte sopapillas na papierový obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku.

Pred podávaním šišky poprášte práškovým cukrom a polejte medom. Najlepšie chutia čerstvé.

Tip: Miesto bravčovej masti môžete pokojne použiť rastlinný olej alebo maslo.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Sopapillas

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre