Určite nám dáte za pravdu, že tým bsolútne najdôležitejším pravidlom v kuchyni je kvalita a čerstvosť surovín. Bez splnenia tejto podmienky je prakticky nemožné variť dobre a zdravo. Nám pomáha čerstvosť zabezpečovať naša nová americká chladnička InstaView Door-in-Door™ od @LGczsk so systémom DoorCooling+TM.
Vojde sa do nej naozaj veľa potravín a navyše má dve obrovské zásuvky na ovocie a zeleninu, čo sa v našom prípade zíde vždy. Hlavne teraz v lete, keď je všetkého nadostač a sem-tam už zeleninu, ktorú si vieme dopestovať aj sami, nestíhame spotrebovávať. Ale naozaj sa snažíme a tak náš jedálniček teraz tvorí prevažne zeleninová strava. Fičíme na šalátoch a rôznych iných zeleninových jedlách.
A viete, ktorý šalát máme my doma najradšej? Správne, grécky! V gréčtine sa volá χωριάτικη σαλάτα – rustikálny šalát (šalát krajiny). Je veľmi jednoduchý, spravidla sa zelenina reže na veľké kusy a vždy sa podáva s fetou, či už vcelku alebo na kúsky. No ale keďže recept je veľmi jednoduchý (spočíva totiž len v narezaní zeleniny a dochutení soľou, olivovým olejom a oreganom) no my sme ho aj tak na blogu chceli mať, prihadzujeme k nemu hneď 3 dresingy, ktorými si môžete dochutiť nejaké ďalšie svoje šaláty. Jeden z oliváča, jeden z majo, smotany a cesnaku a jeden horčicovo-medový. Všetky chutia naozaj skvelo!
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou LG
Na grécky šalát budete potrebovať (min. pre 2 osoby):
2 väčšie paradajky
1 zelenú papriku
1 šalátová uhorka
plátok syru feta
1 červenú cibuľu
zopár olív
lyžička sušeného oregana
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej extra virgin
Na medovo-horčicovú marinádu
2 lyžice dijonskej horčice
2 lyžice medu
2 lyžice olivového oleja
1 lyžicu vínneho octu
šťavu z jedného citrónu
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na jogurtový dresing:
3 lyžice bieleho jogurtu
hrsť nasekanej mäty
1 lyžička oregana
šťava z polovice citróna
čerstvo mleté čierne korenie
nastrúhaná kôra z 1 citrónu
soľ
Na smotanovo-majonézový dresing:
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice majonézy
2 strúčiky cesnaku
štavu z polovice citróna
2 lyžice olivového oleja
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
Na bylinkový dresing:
petržlenovú vňať
čerstvé oregano
citrónový tymián
strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
2 lyžičky cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
Pri gréckom šaláte jednotlivú zeleninu nakrájajte na trochu väačšie kusy, osoľte a okoreňte, posypte oreganom a zalejte riadnou dávkou oleja. Dobre premiešajte. K šalátu pridajte aj olivy, navrch položte plátok fety, posypte ešte trochou oregana a polejte olivovým olejom. Šalát sa v Grécku podáva ako príloha, resp. meze. V letných horúcich dňoch však spolu s chlebom tvorí ideálnu kombináciu výdatného obeda.
Pri dresingoch len zmiešajte jednotlivé ingrediencie. Pri bylinkovom dresingu neuvádzame presné množstvá, ale dokopy by bylinky po nasekaní na drobno mali byť tak asi za lyžicu. Množstvo si prispôsobte. Dresingy sa dobre hodia k listovým šalátom.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)