Pripraviť ozaj spoľahlivý recept na domáci chlieb nie je vždy také jednoduché, ako sa môže zdať. Jeho celkovú kvalitu ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov ako napríklad práca s cestom, teplota vzduchu pri kysnutí, čas kysnutia, vlhkosť prostredia v rúre počas pečenia… a mnoho ďalšieho. Ak sa však budete držať postupu, za skvelý výsledok vám ručíme vlastným chlebom.
Tento recept si vyžaduje viac pozornosti, to priznávame na rovinu. Tu nemá zmysel zapierať. Ale práve starostlivosť, ktorú mu budete venovať sa vám vo výsledku stonásobne vráti. V postupe nájdete aj video s prekladaním cesta. Váš domáci kláštorský chlieb bude mať práve vďaka tomuto prekladaniu striedku ako pavučinka. Okrem toho vás naučíme ako na chrumkavú kôrku.
Nuž a ten údený losos? Milujeme ho! Dokonca sa už nejaký ten čas pohrávame s myšlienkou, že si na terasu zaobstaráme menšiu údiareň, aby sme si vedeli (nielen) takého lososa pripraviť aj my sami. Ale to ešte bude nejaký ten týždeň zrejme trvať.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na domáci kláštorský chlieb budete potrebovať:
4 g sušeného droždia
1 čajovú lyžičku kryštálového cukru
5 g hladkej múky
190 g teplej vody
250 g hladkej múky
5 g soli
Na údeného lososa s chrenovo-reďkovkovým dipom:
100 g – BILLA škótsky údený losos
2 lyžice mascarpone
2 lyžice ricotty
zväzok čerstvej redkvičky
2 lyžice kyslej smotany
2 lyžice strúhaného chrenu
1 lyžička cukru
2 lyžice EV olivového oleja
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
kôpor podľa chuti
trochu pažítky
šťava z polovice citróna
A takto na to:
Droždie, cukor, 5 g múky a teplú vodu spolu zmiešajte a nechajte odpočívať, kým nenapučí. Do čistej misy nasypte múku, soľ a zmiešajte ich dohromady. K múke prilejte napučané droždie a rukou riadne vymieste veľmi lepkavé cesto. Nepridávajte ďalšiu múku. Cesto má byť lepkavé. Misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte ho 15 minút odpočívať.
Po 15 minútach zložte fóliu, pripravte si misku s čistou vodou a jednu ruku v nej namočte. Podchyťte časť cesta navlhčenou rukou, potiahnite ho do hora akoby ste ho naťahovali a preložte na náprotivnú stranu misy. Toto opakujte po celom obvode cesta. Misu opäť prikryte a nechajte 30 minút odpočívať. Opäť si navlhčite ruku a cesto prekladajte. Toto prekladanie opakujte dokopy päť krát každých 30 minút. Po piatom preložení cesta ho ihneď premiestnite na jemne pomúčenú podložku, prikryte utierkou a nechajte ďalších 15 minút odpočívať.
Cesto na podložke trochu roztiahnite po dĺžke, podberte cesto z dlhšej strany a preložte ho do stredu a jemne zatlačte. Podberte cesto z opačnej strany a tiež ho preložte do stredu. Cesto prstami zlepte a nechajte pod utierkou posledných 30 minút odpočívať.
Predhrejte rúru na 240 stupňov s prázdnym hlbším plechom. Je to veľmi dôležitý krok. Rúra musí byť nahriata v momente keď budete cesto posledný raz prekladať.
Pred vložením chleba do rúry opäť podberte dlhšiu časť cesta z jednej strany, preložte ju do stredu a jemne zatlačte. Opakujte to isté na náprotivnej strane a ak je potrebné i na kratších stranách chleba. Cesto pomúčte a pomocou stierky ho obráťte na opačnú stranu tak, že zlepovaná strana bude položená na podložke. Do rozpáleného hlbšieho plechu vlejte hrnček vody (60% vlhkosť). Para, ktorá v rúre vznikne zabezpečí zlatistú a chrumkavú kôrku. Zároveň vložte do rúry plech s chlebom a ihneď dvierka rúry zatvorte. Po 15 minútach vytiahnite plech so zbytkom vody a stiahnite teplotu na 200 stupňov. Pečte ďalších 20 minút. Po vytiahnutí nechajte chlieb vychladnúť na mriežke.
Na prípravu jednoduchej nátierky použite lyžicu ricotty a lyžicu mascarpone. Dobre spolu vymiešajte, osoľte a okoreňte. Dip vytvoríte tiež jednoducho: redkvičky nasekajte najemno, zmiešajte ich s kyslou smotanou a chrenom, pridajte cukor a kôpor podľa chuti. Primiešajte 2 lyžice panenského olivového oleja, dochuťte soľou a korením a citrónovou šťavou. Nátierku naneste v hrubej vrstve na chlieb, poukladajte naň údeného lososa a prelejte chrenovo-reďkovkovým dipom. Dozdobte pažítkou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)