kokosové pusinky

Plnené kokosové pusinky

Mám tu pre vás jeden z najobľúbenejších vianočných koláčikov našej rodiny – plnené kokosové pusinky. Moja mamka ich piekla každý rok. Na snehové pusinky použila bielka a zo zvyšných žĺtkov sme robievali domácu majonézu. Lebo domáca majonéza je lepšia ako kupovaná. A teraz k našim plneným kokosovým pusinkám.

Veľa domácností obľubuje jednoduchšiu verziu. Čisté kokosové pusinky. To ale nie je ono! Plnené sú omnoho lahodnejšie. Čokoládový krém, kyselkavý džem zjemňujú sladkosť pusinky a to všetko je naukladané na malom koliesku z lineckého cesta. Nakoniec sa takto vyskladané pusinky namočia v horkej čokoláde a je to. Elegantný koláčik, ktorý ohúri chuťou i výzorom. A pritom to nie je žiadna veda.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

kosik

Na plnené kokosové pusinky budete potrebovať (80 ks):
Na linecké cesto:
125 g masla
60 g práškového cukru
1 žĺtok
150 g hladkej múky
Na čokoládový krém:
250 g masla
120 g čokolády
Na kokosové pusinky:
85 g bielok
150 g kryštálového cukru
60 g kokosu
Na dokončenie:
džem
horká čokoláda

A takto na to:

Pripravte linecké cesto. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu. Ručne, alebo v kuchynskom robote z nich vypracujte cesto. V prípade potreby dosypte trochu múky. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke asi hodinu. Po rozvaľkaní na hrúbku 3 mm vykrajujte kolieska s priemerom asi 3,5 cm. Pečte ich pri teplote 180 stupňov 10 až 15 minút.

Na kokosové pusinky stierkou zmiešajte bielka s cukrom. Bielka neustále šľahajte nad parou kým riadne nestuhnú. Odstavte ich, pridajte kokos a stierkou jemne zamiešajte. Pusinky nanášajte na plech vystlaný papierom na pečenie hladkou zdobiacou špičkou. Pečte, alebo skôr sušte v rúre pri teplote 100 stupňov 30 minút. Nepoužívajte teplovzdušnú rúru.

Kým sa pečú snehové pusinky, pripravte čokoládový krém. Maslo izbovej teploty stierkou rozotrite v miske. Nad parou roztopte čokoládu a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Po častiach pridávajte čokoládu do masla a vždy stierkou zamiešajte. Krém tak bude krásny lesklý.

Kolieska z lineckého cesta porozkladajte na plech, po ich obvode pomocou zdobiacej špičky naneste čokoládový krém a do prostriedku ovocný džem. Na krém položte kokosovú pusinku a nechajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke cez noc. Nad parou roztopte čokoládu. Ja som do nej pridala trochu oleja, aby bola redšia a ľahšie sa v nej obaľovalo. Pusinku obaľte tak, aby prekryla keksík a časť krému. Nechajte zachladiť.

Plnené kokosové pusinky vydržia pokojne dva týždne. Musíte ich však skladovať na studenom, nie vlhkom mieste. Preto ich vždy ukladajte do vzduchotesnej nádoby, aby ostali pusinky chrumkavé.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

kokosové pusinky

Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre