Dnes tu pre vás máme niečo celkom špeciálne. Prinášame vám totiž nie len recept, ale v spolupráci so značkou Lokapetit aj možnosť v jednej debničke zohnať úplne všetko, čo na jeho prípravu budete potrebovať. A nebude to len také nejaké obyčajné jedlo. Pripravíme si skutočne komfortné jedlo pre celú rodinu a hneď jeden z najlepších steakov, aké vôbec existujú. Flank steak!
Flank steak alebo pupok je mäso zo spodných brušných svalov. Ide spravidla o plochý a chudý plátok mäsa. Štandardne sa pripravuje grilovaním a to vcelku, nechá sa v teple odpočinút a potom sa reže na tenké plátky. Keďže sa jedná o časť svalu, ktorá je za života zvieraťa veľmi aktívna mäso je veľmi šťavnaté. Znalci steakov ho považujú za jeden z najchutnejších druhov. Keď ho pripravíte pre svoju rodinu alebo kamarátov zaručene zahviezdite.
K steaku si spoločne pripravíme omáčku zo zeleného korenia, ktorá sa k nemu výborne hodí. Korenistá chuť omáčky len podčiarkne skvelú chuť mäsa. A ako prílohu sme zvolili pečenú zeleninu s marockým korením Ras el Hanout. Ak ste ho ešte nikdy neochutnali určite tak urobte. Takto pečená zelenina jednoducho nemá chybu.
Všetky ingrediencie vrátane kvalitného mäsa z BIO chovu, zeleného korenia, zeleniny a korenia Ras el Hanout, spolu s receptovou kartičkou nájdete u nášho partnera Lokapetit.sk v špeciálnej receptovej debničke. Nemúsíte sa o nič starať, kuriér vám všetky potrebné veci na prípravu receptu prinesie až priamo k vašim dverám.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s Lokapetit.sk
Na prípravu budete potrebovať (cca 4 porcie):
Flank steak (cca 600 – 800 g)
Na omáčku:
1 lyžicu masla
250 g na plátky nakrájaných šampiňónov
200 ml sladkej šľahačkovej smotany
2 lyžice nakladaného zeleného korenia (peper)
1 strúčik cesnaku
1 šalotku
1 červenú papriku
soľ, čierne korenie
250 ml hovädzieho vývaru
Na pečenú zeleninu:
1 koreňový zeler
500 g mrkvy (žltá, fialová, oranžová)
500 g menších zemiakov
1 celú hlavičku cesnaku
1 šalotku
lyžicu rasce
lyžicu korenia Ras el hanout
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej extra virgin
A takto na to:
Omáčka:
Na masle s trochou olivového oleja restujte nadrobno narezanú šalotku, na kocky nakrájanú červenú papriku a šampiňóny. Po zarestovaní trochu osoľte a okoreňte a pridajte 1 lyžicu nakladaného zeleného korenia. Omáčku neskôr budeme mixovať a je dobré keď je zelený peper hneď v základe. Pridajte vývar a varte asi 20 minút. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérom. Na záver pridajte šľahačkovú smotanu, dobre rozmiešajte a asi minútu povarte. Finálne dochuťte soľou a čiernym mletým korením. Úplne na záver pridajte do omáčky ďalšiu lyžicu nakladaného zeleného korenia.
Pečená zelenina:
Začnite zemiakmi. Dobre umyte ale nešúpte zemiaky. Každý zemiak položte medzi dve varešky a narežte na hrebienok. Varešky zabrzdia nôž a vy tak celý zemiak neprerežete. Vytvorí vám to zaujímavy efekt a zemiaky budú veľmi chutné aj na pohľad. Mrkvu narežte na hranolčeky a rovnako aj zeler. Cesnak a cibuľu len rozrežte na polovicu. Zeleninu dobre osoľte, výdatne zalejte olivovým olejom, pridajte rascu, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a lyžicu korenia Ras el hanout. Ide o marockú zmes korenia s orientálnou chuťou. Toto korenie vašu pečenú zeleninu urobí naozaj výnimočnou. K zelenine môžete pridať aj akékoľvek bylinky, ktoré máte poruke. Výborne funguje tymián alebo rozmarín. Tu sa však fantázii medze naozaj nekladú. Zeleninu pečte asi 1 hodinu v rúre pri teplote 200 stupňov. Samozrejme, takúto zeleninu si veľmi ľahko pripravíte aj v zakrytom záhradnom grile.
Flank steak:
Príprava tohto steaku je veľmi jednoduchá. Môžete použit gril, grilovaciu panvicu, ale rovnako dobre vám poslúži aj panvica obyčajná. Mäso vysušte papierovým obrúskom, výdatne okoreňte čiernym mletým korením a pokvapkajte olivovým olejom, Na najvyššiu teplotu si rozpáľte gril alebo panvicu. Ak budete používať panvicu určite na ňu nepridávajte žiaden olej, ten máte už na steaku. Keď sú gril alebo panvica dostatočne horúce môžete naň položiť steak. Z každej strany opekajte cca 4 minúty (záleží aj od veľkosti steaku). 4 minútová príprava z každej strany vám zabezpečí, že steak bude pripravený spôsobom medium. V prípade, že preferujete krvavejšie steaky zvoľte kratšiu prípravu z každej strany, ak chcete steak prepečenejší grilujte ho dlhšie. Steak po vytiahnutí z grilu alebo panvice však ešte zabaľte asi na 5 minút do alobalu a nechajte odpočívať. Po vybalení steak polejte šťavou, ktorá z neho vytiekla, pridajte naň pár guličiek nakládaného zeleného korenia a výdatne osoľte. Keď budete steak soliť nakoniec (nie pred prípravou) bude chutnejší a jemnejší. Mäsom narežte asi na polcentimetrové plátky a podávajte s pečenou zeleninou a omáčkou zo zeleného korenia.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)