Domáci nanuk

posted in: Niečo malé | 0

Blíži sa leto, pre mňa osobne najlepšie ročné obdobie. Leto je skvelé, je teplo a dni sú dlhé. Poskytujú dostatok príležitostí robiť kdečo, paráda. V lete môžete vytiahnuť na záhradu gril a pripraviť si super jedlo, doplnené o svieže zeleninové šaláty a ľahké dezerty. A takým dezertom je aj domáci nanuk pripravený z jogurtu, čokolády a sezónneho ovocia.

Aj keď ešte u nás rozhodne nie je sezóna jahôd a na záhrade nám ešte len začína všetko rásť, chuť na dobrý domáci jahodový nanuk bola príliš silná na to, aby som čakal do júna. Skočil som do obchodu a priniesol som si bedničku skvelých španielskych jahôd. Neboli najlacnejšie, ale oproti tým, ktoré sa predávajú v plastových ponetkách a majú umelú a vodnatú chuť boli ako z iného sveta. Voňali na diaľku, mali nádhernú farbu a bola v nich všetká tá super chuť leta. Časť sa použila na jahodovú tortu a zvyšok som použil na prípravu domácich nanukov. Formu na nanuky dnes zoženiete ľahko a stojí len pár euro. Za tú moju som zaplatil presne 1,79€ a bola to dobrá kúpa. V prípade, že na ňu narazíte ihneď si ju kúpte. V sparnom horúcom lete si ju nebudete vediet vynachváliť!

forma na nanuky

kosik

Na homemade nanuk budete potrebovať:
500g bieleho jogurtu
250g jahôd alebo iného sezónneho ovocia
tabuľku čokolády, ktorú máte radi
2 lyžice hnedého cukru

 

jahody pripravené na použitie

 

A takto na to:

  • Jahody poriadne umyte a narežte na na menšie kocky. Jemne ich zasypte 2 lyžicami hnedého cukru a nechajte chvíľu odpočívať. Pustia šťavu a to je fajn. Kto má rád sladšie veci, pokojne nech si tam toho cukru dá viac, ale z môjho pohľadu dve lyžice úplne stačia. Jahody neskôr rozdeľte v pomere jedna tretina ku dvom. Dve tretiny rozmixujte za pomoci tyčového mixéra, Masu zmiešajte s bielym jogurtom a prihoďte k tomu aj zvyšnú tretinu jahôd. Je super, keď sa v nanuku zahryznete do kúska celého ovocia. Ako z reklamy! Na strúhadle alebo pomocou škrabky nastrúhajte čokoládu na malé hobliny. Je úplne jedno akú čokoládu zvolíte, vyberte si takú, ktorú máte radi. Všetko spolu poriadne premiešajte a vlejte do foriem. Btw., moja forma je dosť veľká, nanuky sú obrovské, ingrediencie si tak budete musieť prispôsobiť podľa svojich potrieb. Ale nevadí ak sa vám aj čosi zvýši, veď niet nad dobrý biely jogurt s čerstvým ovocím, mňam.
  • Formu vložte na niekoľko hodín do mrazničky a už teraz sa môžete začať tešiť na poctivé domáce nanuky. Až ich z formy budete chcieť vyberať, stačí spodok formy dať pod teplú tečúcu vodu, nanuk potom vyberiete pohodlne a ľahko. Na záver treba dodať, že fantázii sa medze nekladú, ak máte radi vodovejšie nanuky jogurt môžete vynechať a rozmixované ovocie stačí zmiešať s troškou minerálky. Takisto využívajte sezónne ovocie, maliny, ríbezle, v podstate všetko, na čo si spomeniete. A za takéto nanuky vás deti budú milovať a nielen ony. :)

 

jahody

jogurt a jahody

jogurt, jahody a čokoláda

nanuková zmes pripravená na zmrazenie

homemade nanuk

homemade nanuk

 

Kamil

 

Vaše komentáre