Máme doma taký zvyk: k dobrému filmu alebo obľúbenej relácii si zvykneme pripraviť také obložené tanieriky s výbornými syrmi, údeninami, zeleninkou, niekedy s rôznymi dipmi alebo pomazánkami a pečivom alebo krekrami. A k tomu si občas otvoríme fľašu slušného vína. Také sledovanie telky má potom celkom iný rozmer. A ak vezmeme v úvahu, že mnohé naše obľúbené filmy a tv show sa točia hlavne okolo varenia, pečenia a vôbec jedla tak všeobecne, tak iste uznáte, že mať pred sebou čosi chutné na zahryznutie je doslova nutnosť. Pečivo zvykneme mať často vlastné, ale domáce krekry sme tuším nikdy nepiekli. Najvyšší čas to zmeniť!
A nie je na tom naozaj nič zložité, zvládne to hravo úplne každý. Navyše je možné použiť vlastnú fantáziu pri vykrajovaní, pridať rôzne druhy korenia a byliniek do cesta a vytvoríte si niečo, čo presne ulahodí tej vašej chuti. Dnes vám ponúkame domáce krekry s olivovým olejom a gorgonzolou a v druhej verzii v hlavnej úlohe vystupujú cheddar a maslo.
A na malú chvíľu sa ešte vrátime k spomenutému vínu. Máme ho naozaj radi, zvykli sme si naň pri našich cestách po svete, kde je bežnou súčasťou dobrej večere alebo slávnostného obeda. Keď nás Slovenské vinice oslovili s ponukou vymyslieť niekoľko zaujímavých receptov na jedlá, ktoré sa buď k vínu hodia, alebo ktoré si víno priamo žiadajú ako jednu z ingrediencií, veľmi sme sa tomu potešili. Dobré víno a dobré jedlo sú skvelá kombinácia. Špeciálne poteší keď je to to naše slovenské.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Slovenské vinice
Na prípravu domácich krekrov budete potrebvať (v každej verzii finálne vznikne asi 200 g krekrov):
Krekry s cheddarom a maslom:
110 g hladkej múky
40 g masla
30 g nastrúhaného škótskeho cheddaru
35 g veľmi studenej vody
1/2 lyžičky granulovaného cesnaku
6 g soli
trochu čerstvo mletého čierneho korenia
3 g kypriaceho prášku
2 vetvičky citrónového tymiánu (lístky)
Krekry s gorgonzolou a olivovým olejom:
135 g hladkej múky
30 g gorgonzoly prípadne podobného syra s modrou plesňou
45 g olivového oleja
45 g veľmi studenej vody
1/2 vetvičky rozmarínu (lístky nasekané nadrobno)
6 g soli
trochu čerstvo mletého čierneho korenia
3 g kypriaceho prášku
10 g nemletého maku
A takto na to:
Domáce krekry s cheddarom a maslom
Všetky suroviny dajte do kuchynského robota s nožom a rozmixujte. Vyberte pomúčenú pracovnú dosku a rozvaľkajte na hrúbku jeden až jeden pol milimetra. Vykrojte krekry podľa vlastnej fantázie a pečte pri teplote 190 stupňov v teplovzdušnej rúre 8 až 12 minút.
Domáce krekry s gorgonzolou a olivovým olejom
Do čistej misy nalejte olej, studenú vodu, nadrobno nasekaný rozmarín, soľ a čierne korenie a mak. Pridajte múku s kypriacim práškom, nastrúhaný syr a stierkou zmiešajte. Na hrubo pomúčte pracovnú dosku. Položte naň cesto, zvrchu zasypte múkou a rozvaľkajte na rovnakú hrúbku ako v prvom prípade a vykrojte krekry. Pečte pri teplote 190 stupňov v teplovzdušnej rúre 8 až 12 minút.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)