Vždy sa snažíme, aby boli naše recepty čo najprepracovanejšie a čo najlepšie. Za tieto orechové uzlíky dáme ruku do ohňa, pretože majú všetko, čo majú mať. Krehučké maslové kysnuté cesto a orechovú, ale vskutku šťavnatú náplň s maslom a mliekom. Čo viac by sme si mohli priať?
Pripraviť ich nie je vôbec náročné a pre maximálne zjednodušenie pridávame aj video s návodom ako prekladať cesto a vyrobiť uzlíky. Lieskové orechy v náplni môžete pokojne zameniť za iný druh orechov, je to len a len na vás.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
Na prípravu orechových uzlíkov budete potrebovať (20 ks):
320 ml plnotučného mlieka
60 g masla izbovej teploty
85 g kryštálového cukru
10 g sušeného droždia
500 g hladkej múky
½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
½ čajovej lyžičky soli
maslo na vymastenie misy
1 žĺtok a lyžica mlieka na potieranie
Na prípravu náplne budete potrebovať:
200 g lieskových orechov (pražených, lúpaných)
100 g masla izbovej teploty
30 ml plnotučného mlieka
55 g kryštálového cukru
A takto na to:
V teplom mlieku rozmiešajte cukor a sušené droždie. Do misy robota navážte múku, soľ a kypriaci prášok. Pridajte maslo izbovej teploty a postupne pridávajte zmes z mlieka a nechajte miesiť približne 10 minút. Cesto bude jemne mastné a trochu lepkavé. Ruky si potrite maslom, aby sa vám na ne cesto nelepilo a preložte ho do čistej misy potretej maslom. Prikryte misu potravinovou fóliou, čistou utierkou a nechajte kysnúť až zdvojnásobí svoj objem, približne hodinu.
Medzitým si pripravte náplň. Lieskové orechy lúpané, pražené, rozmixujte na drobno. Zmiešajte ich s maslom a postupne prilievajte teplé mlieko zmiešané s cukrom. Do náplne môžete použiť akékoľvek iné orechy podľa vlastnej chute.
Vykysnuté cesto preložte na podložku, riadne ho roztiahnite a rovnomerne potrite orechovou náplňou. Cesto preložte na dvakrát a opäť rukami roztiahnite. Nakrájajte cesto na 20 rovnakých dielov s hrúbkou 1,5 až 2 cm. Každý pás namotajte na ruku a zauzlite. Ukladajte na dva plechy vystlané papierom na pečenie, potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečte pri teplote 180 stupňov približne 20 minút. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)