K Vianociam patria isté vône a chute. A táto torta obsahuje všetky podstatné. Úžasný pomaranč, škoricu a kardamón sme doplnili o chuť čučoriedky. A podarilo sa! Vytvorili sme absolútne dokonalý recept na cesto presýtené Vianocami. Jeho vôňa a chuť boli akoby ste každým sústom ochutnávali Vianoce. Nežartujem.
RIAVA Hafira má výraznú čučoriedkovú chuť, ktorá sa do pečenia nesmierne hodí. Našu čučoriedkovú vianočnú tortu parádne doplnila. Alkohol sa samozrejme po upečení vyparil. Do krému sme ju ale pridávali za studena, veď sme dospeláci a troška alkoholu nám neublíži, však? Ale ak budete parížsku šľahačku pripravovať aj pre svojich potomkov, odporúčam ju vliať do smotany pri zohrievaní. Tým zabezpečíte, že sa alkohol vyparí, ale jemná čučoriedková chuť v kombinácii s kvalitnou čokoládou ostane.
Ak si chcete recept zjednodušiť, naplňte tortu obyčajnou šľahačkou, bude o čosi sviežejšia a aj do tej pokojne nalejte pár kvapiek RIAVA Hafira. Ale tie korpusy, tie si jednoznačne upečte. Nebudete ľutovať. A kto vie? Možno sa naša čučoriedková vianočná torta stane vaším tradičným vianočným zákuskom.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
Tento recept vznikol v spolupráci s OLD HEROLD a s ich produktom RIAVA HAFIRA – tuzemský špeciál.
Na prípravu korpusov budete potrebovať (3 x 20 cm priemer):
375 g masla izbovej teploty
300 g kryštálového cukru
4 vajcia izbovej teploty
kôra z jedného bio pomaranča
semienka z 2 strúčikov kardamónu
375 g polohrubej múky
1 čajovú lyžičku jedlej sódy
1 čajovú lyžičku kypriaceho prášku
2 čajové lyžičky mletej škorice
5 cl mlieka
5 cl RIAVA Hafira
250 g mrazených čučoriedok
Na prípravu parížskej šľahačky budete potrebovať:
200 g callebaut 54,5% horkej čokolády
400 g šľahačky 33%
2 cl RIAVA Hafira
čerstvé čučoriedky na dozdobenie
A takto na to:
Najprv si pripravte parížsku šľahačku. Ideálne 1 deň pred dokončením torty, najmenej však 12 hodín. Zohrejte smotanu a zalejte ňou čokoládu. Nechajte chvíľu postáť a potom miešajte, až sa čokoláda úplne rozpustí. Na záver pridajte 2 cl RIAVA Hafira, premiešajte, prikryte a nechajte cez noc postáť v chladničke.
Príprava cesta nie je komplikovaná. Maslo izbovej teploty mixujte s cukrom do jemnej nadýchanej peny. Postupne pridávajte jedno vajce po druhom a mixujte kým sa suroviny prepoja. Pridajte pomarančovú kôru a semienka kardamónu, opäť premiešajte. V múke rozmiešajte sódu, kypriaci prášok a škoricu. Pridajte ju do maslovej zmesi a premiešajte. Na záver ešte vmiešajte mlieko a 5 cl RIAVA Hafira. Tri tortové formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie a cesto do nich rovnomerne rozdeľte. V prípade, že do cesta použijete čerstvé čučoriedky, pokojne ich doň vmiešajte. Ak ale používate mrazené čučoriedky, miešaním by sa popučili, preto ich posypte na povrch každého korpusu zvlášť a jemne ich vtlačte do cesta. Pečte pri teplote 170 stupňov približne 25 minút. Po vytiahnutí z rúry korpusy vyberte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke.
Parížsku šľahačku vyšľahajte, dajte však pozor, táto šľahačka má tendenciu sa zrážať. Vyšľahajte ju do tuha. Umiestnite korpus na tortový podnos, natrite jednu tretinu šľahačky, preložte ďalší korpus a postup opakujte. Na záver dozdobte čerstvými čučoriedkami.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)