Keď sme pred rokmi začali bývať spolu každý z nás si z domu priniesol aj svoje vlastné rodinné vianočné tradície, ktoré sa týkajú jedla. Miška si na štedrú večeru dáva vyprážaný kurací receň s orechami, ja, samozrejme, musím mať rybu. A aj vianočnú kapustnicu pripravujeme na dva spôsoby, tak ako sme boli zvyknutí od malička. Tá moja je smotanová, zatiaľ čo Miška obľubuje kapustnicu bez smotany, so slivkami a papcúnom. Našťastie je postup prípravy oboch druhov rovnaký, k rozdielom potom dochádza až na samom konci prípravy, takže nám to život až tak nekomplikuje. Radi by sme vám teda predstavili oba recepty na tie naše vianočné kapustnice.
V našich rodinách sa však nikdy nepodávala pôstna kapustnica, v polievke je tak aj mäso. Pripravujeme ju z troch (akýchkoľvek) druhov domácich klobás. Klobásky však pokojne môžete vynechať ak vám to tak vyhovuje.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
Na prípravu vianočnej kapustnice budete potrebovať:
1 kg kyslej kapusty
3 druhy domácich klobás
vrchovatá polievková lyžica bravčovej masti
2 cibule
4 strúčiky cesnaku
1 lyžica sladkej mletej papriky
hrnček sušených hríbov, dopredu namočených
3 lyžice hladkej múky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
bobkový list
pár guľôčok nového korenia
Na Miškinu verziu:
hrsť sušených sliviek
1 vajce
hrubú múku
trochu vody
Na Kamilovu verziu:
250 ml 33% šľahačkovej smotany
A takto na to:
Kyslú kapustu sceďte. Šťavu z nej si odložte bokom. Kapustu môžete nožom nasekať na menšie kusy. V prípade, že je príliš kyslá môžete ju tiež premyť pod studenou vodou, ale nie veľmi, aby nestratila chuť a kyslosť. Kapustu zalejte vodou, pridajte celé klobásy, huby aj s vodou, vktorej boli namočené, bobkový list a nové korenie, osoľte a okoreňte a dajte variť asi na 30 minút.
V menšom hrnci na masti do sklovita usmažte cibuľu. Pridajte cesnak, mletú červenú papriku, zasypte hladkou múkou, chvíľu posmažte a zalejte vodou. Vznikne vám príjemne voňajúca zápražka. Dochuťte soľou a korením. Zápražku pridajte ku kapuste. V prípade potreby dolejte vodou, nezabudnite ochutnávať a prípadne aj dosoliť. Z kapustnice vyberte celé klobásy, ktoré narežte na kolieska a vráťte späť do polievky.
Pre Miškinu verziu: Do kapustnice pridajte sušené slivky a papcún. Ten vytvoríte z vajíčka, hrubej múky a trochy vody. Presný pomer sa určiť nedá, vytvorte tuhé cesto, aby sa dalo bez problémov strúhať. Cesto nastrúhajte pomocou kuchynského strúhadla. Varte ešte asi desať minút.
Pre Kamilovu verziu: do kapustnice pridajte šľahačkovú smotanu a chvíľu povarte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)