Citrónovo-čučoriedkový cheesecake

posted in: Jar, Leto, Sladký život | 0

Už dlho sme tu nemali žiaden cheesecake. Tak som jeden pripravila špeciálne pre vás. A verte mi, stane sa vašim najobľúbenejším letným dezertom. Sladká chuť čučoriedok v kombinácii s kyslastou chuťou citrónového krému sa skvele dopĺňajú. Krehučký piškótový základ chuť oboch vrstiev lahodne dopĺňa. Na prípravu nie je nijako náročný, najviac času zaberie chladenie jednotlivých vrstiev. Ja som pri jeho príprave použila mrazené lesné čučoriedky kvôli farbe, ale ak ich nemáte k dispozícii, použite čerstvé. A tiež syr philadelphia sa dá pokojne zameniť za jemný tvaroh.

Ešte dve rady na záver, ak by sa vám náhodou želatína zrazila kvôli náhlemu ochladeniu, celý krém len trochu nahrejte nad parou a rozmixujte. Je to ľahký a osvedčený trik. V prípade, že želatínu nahradíte agarom, krém už za žiadnych okolností opätovne neohrievajte. A druhá rada: ak pri krájaní chcete dosiahnuť čisté rezy, používajte ostrý nôž nahrievaný v horúcej vode. Pred zárezom ho vždy poriadne osušte papierovým obrúskom.

kosik

Na citrónovo – čučoriedkový cheesecake budete potrebovať:
Na cesto:
2 žĺtka
20 g oleja
20 g mlieka
štipku soli
40 g preosiatej hladkej múky
2 bielka
1 lyžičku citrónovej šťavy
40 g kryštálového cukru
 
Citrónový krém:
kôra z 2 citrónov v bio kvalite
100 ml citrónovej šťavy
90 g kryštálového cukru
2 celé vajcia
3 plátky želatíny
250 g syru Philadelphia
Čučoriedkový krém:
170 g lesných čučoriedok (mrazené)
80 g kryštálového cukru
kôru a šťavu z ½ citróna v bio kvalite
3 plátky želatíny
250 g mascarpone izbovej teploty
160 ml 33% smotany
60 g práškového cukru
125 g čerstvých čučoriedok na dozdobenie
snehové pusinky

A takto na to:

 

Pripravte cesto. Do misky vložte dva žĺtka, mlieko, olej, soľ a ručne ich metličkou premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Pridajte preosiatu múku, opäť metličkou miešajte asi 2 minúty. Bielka vyšľahajte spolu s citrónovou šťavou a cukrom do hustej peny, po častiach ju pridávajte k žĺtkovej zmesi a metličkou rýchlo zapracujte. Riedke cesto prelejte do formy s priemerom 20 cm, ktorej dno ste vystlali papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov 15 až 20 minút. Po vytiahnutí z rúry cesto z formy nevyťahujte, nechajte ho vo forme vychladnúť. Cesto hánkami prstov po okrajoch zarovnajte.

Medzi tým pripravte citrónový krém. Plátky želatíny namočte do studenej vody. V hrnci za stáleho miešania priveďte k varu citrónovú šťavu, kôru, cukor a vajcia. Pridajte vyžmýkanú želatínu, premiešajte aby sa rozpustila a prepasírujte cez sito. Pridajte syr philadelphia, mixérom prešľahajte a prelejte do formy s cestom. Formu zľahka oklepte o pracovnú dosku, aby sa vrstva rovnomerne zarovnala. Nechajte chladiť minimálne 1 hodinu.

Čučoriedkový krém pripravíte podobne. Želatínu namočte do studenej vody. Čučoriedky s cukrom, citrónovou kôrou a šťavou povarte 5 minút, občas premiešajte. V samostatnej miske ručným mixérom mixujte mascarpone so smotanou a práškovým cukrom. Do uvarených čučoriedok pridajte vyžmýkanú želatínu, premiešajte a cez sito riadne prepasírujte. Krém z mascarpone po lyžiciach pridávajte do ešte horúcich čučoriedok, mixujte, aby sa všetko dobre spojilo. Pracujte rýchlo, aby bol krém stále riedky a dobre sa zarovnával vo forme. Prelejte čučoriedkovú vrstvu do vychladenej formy, trochu ňou poklepte, aby sa zarovnala. Nechajte v chladničke 4 hodiny, alebo cez noc. Prejdite horúcim nožom po celom obvode tortovej formy. Formu tak veľmi ľahko odoberiete a cheesecake bude po obvode hladký. Na záver dozdobte čerstvými čučoriedkami a snehovými pusinkami.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre