Na našom blogu sa snažíme vytvárať sezónne recepty. A v zime pre nás neexistuje nič autentickejšie ako kysnuté cestá. Ja ich robím navyše nesmierne rada, lebo počas kysnutia cesta stihnem upratať kuchyňu a milión ďalších vecí.
Tento raz mám pre vás recept na čokoládový chlieb, alebo ak chcete čokoládovo-orieškový chlieb, ako sme recept nazvali. Veľmi som zvažovala čím ho naplním. Existuje nespočetné množstvo možností a vy si, samozrejme, recept môžete prispôsobiť podľa vašej chute. Takže ak náhodou neholdujete čokoláde a orieškom, pokojne ich zameňte za sušené slivky, brusnice, strúhané jablká, a pod. Aj druh orechov je na vás. Ja som použila para a lieskové orechy.
Inak je to veľmi jednoduchý a chutný recept, ktorý sa vám určite osvedčí.
Na prípravu čokoládového chlebíka budete potrebovať:
350 g hladkej múky
½ lyžičky soli
180 ml vlažnej vody
5 g sušeného droždia
50 g kryštálového cukru
25 g rozpusteného masla + na vymastenie plechu
70 g orechov (para a lieskové orechy)
55 g tmavej čokolády
55 g mliečnej čokolády
1 vajce na potretie
A takto na to:
V mise zmiešajte 250 g múky so soľou. V inej miske zmiešajte vodu, droždie a cukor, všetko vlejte do múky a pridajte aj rozpustené maslo. Mieste v kuchynskom robote s nástavcom háku 10 minút, potom dosypte zvyšnú múku a nechajte ešte 5 minút miesiť, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte 1 hodinu na teplom mieste kysnúť.
Lieskové a para orechy opražte na suchej panvici a nasekajte na väčšie kusy. Nasekajte aj čokolády.
Po vykysnutí preložte cesto na pracovnú dosku, roztiahnite ho a posypte čokoládou a orechmi. Zrolujte a vložte cesto do maslom vytretej formy na srnčí chrbát, opäť prekryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte ešte 30 minút kysnúť. Pred pečením potrite chlebík rozšľahaným vajíčkom.
Pečte v teplovzdušnej rúre rozohriatej na 170 stupňov 15 – 20 minút, kým nebude povrch zlatistý.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)