Január je najdlhší mesiac zo všetkých. Človek má taký pocit, že by už pomaly mala nastúpiť jar a ona zima ešte len prichádza. Tí, čo nás už trochu poznajú vedia, že toto ročné obdobie je pre nás skôr obdobím hibernácie a vyčkávania. Čakáme na leto, teplo a slnko. Žiaľ, akosi to nevieme urýchliť, a preto nám neostáva nič iné ako krátiť si čas duchaplnou činnosťou – varením a pečením.
Niekedy aj jednoduchý recept môže vyzerať zložito a komplikovane. Malinové kapkejky sú toho živým dôkazom. Nejde však o nič, čo by ste nezvládli. Recept je zložený z niekoľkých jednoduchých krokov, ktoré na seba nadväzujú. Preto, aby ste sa v tom celom nestratili. Odporúčam si najprv prečítať celý postup a potom sa pustiť do pečenia. S cestom nebude problém. Malinový džem vám poslúži na prípravu troch ingrediencií: samotného džemu na plnenie cupcakes, malinového krému a malinového sirupu. Ak nemáte veľa skúseností s používaním zdobiacej špičky, vyskúšajte si to „na nečisto“. Jednoducho naneste malinový krém na podložku tak, akoby ste ho nanášali na cupcake. To isté môžete skúsiť aj so smotanovým krémom. Krém potom vložte späť do vrecúška a dozdobte cupcakes ako profesionál.
Na prípravu malinových cupcakes budete potrebovať (12 kusov):
3 vajcia
1 bielok
30 g slnečnicového oleja
90 g kryštálového cukru
105 g polohrubej múky
½ lyžičky jedlej sódy
Malinový džem:
100 g mrazených malín
20 g kryštálového cukru
Smotanový krém:
250 g mascarpone
40 g práškového cukru
2 lyžice plnotučnej smotany
1 lyžička vanilkového extraktu
Malinový krém:
100 g mrazených malín
20 g kryštálového cukru
250 g mascarpone
40 g práškového cukru
A takto na to:
Pripravte cesto. Žĺtky a bielka oddeľte. Štyri bielka vyšľahajte s cukrom do hustej peny. Žĺtky šľahajte v samostatnej mise a postupne prilievajte olej. Žĺtkovú zmes vlejte k vyšľahaným bielkam a opatrne stierkou premiešajte. V troch častiach postupne prisypte múku zmiešanú so sódou a opatrne miešajte v smere hodinových ručičiek.
Plech na cupcakes vyložte papierovými košíčkami s priemerom 5 cm a naplňte do polovice až trištvrtiny. Pečte pri 170 stupňoch asi 10 až 14 minút. Po vpichnutí musí ostať špilka čistá a nie lepkavá. Plech vytiahnite a košíčky preložte na mriežku úplne vychladnúť.
Naraz uvarte malinový džem na plnenie, aj na malinový krém. Do hrnca nasypte 200 g mrazených malín, 40 g kryštálového cukru a chvíľu povarte. Do prostriedku košíčkov urobte koncom varešky, alebo hladkou zdobiacou špičkou diery s priemerom cca 1 cm. Tie naplňte nepasírovaným malinovým džemom. Zvyšok džemu prepasírujte. Pasírované maliny neskôr použijete do malinového krému a na malinový sirup.
V jednej mise rozmixujte suroviny na smotanový krém, v druhej na malinový krém, do ktorého na záver primiešajte pasírovaný malinový džem. Teplota mascarpone a džemu musí byť rovnaká, aby sa krém nezrazil. Pasírovaný džem pridávajte po troškách tak, aby krém nebol veľmi riedky. Cca 2 lyžice. Zvyšok nechajte na sirup. Oba krémy nechajte v chladničke trochu vychladiť. Medzi tým pripravte malinový sirup. Zvyšok pasírovaných malín zohrejte v hrnci s 20 ml portského a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť.
Pripravte si dve vrecúška s hladkou špičkou. Jedno naplňte malinovým, druhé smotanovým krémom. Najprv naneste malinový krém, do prostriedku každého cupcakes, do výšky asi 3 cm. Po celom obvode, pomalým krúživým pohybom naneste smotanový krém tak, aby prekryl malinový krém.
Na záver polejte cupcakes malinovým sirupom. My sme ich ešte na záver dozdobili snehovými pusinkami, ktoré sa nám zvýšili z iného pečenia.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)