Ak milujete kysnuté cesto, ak milujete slaný karamel, tento recept je pre vás ako stvorený. Ja slaný karamel absolútne zbožňujem a svoju lásku k nemu šírim vo svojom okolí. Tá sladko-slaná chuť je jedinečná a ničím sa nedá nahradiť. Ak ste slaný karamel ešte nejedli, teraz je ten správny čas napraviť to. Nebudete ľutovať. Buchtičky sú krehké, vláčne a vďaka karamelu šťavnaté. Mandle im navyše dodávajú jemne chrumkavú chuť.
Na prípravu slaného karamelu budete potrebovať:
170 g kryštálového cukru
30 ml vody
50 ml 33% smotany
55 g masla
3 g hrubozrnnej soli
Na prípravu kysnutých buchtičiek budete potrebovať:
280 g hladkej múky
30 g mandľovej múčky (alebo na jemno mixované mand. lupienky)
25 g práškového cukru
5 g sušeného droždia
100 ml vlažného mlieka
1 vajce
60 g masla izbovej teploty
1 žĺtok, lyžicu mlieka na potieranie
mandľové lupienky na posypanie
práškový cukor
A takto na to:
Pripravte si slaný karamel. Cukor s vodou varte na miernom ohni bez miešania, občas zatraste hrncom, aby sa karamel tvoril rovnomerne. Použite hrniec s hrubým dnom. V samostatnom hrnci ohrejte smotanu, maslo a soľ. Smotana musí byť horúca, ale nesmie vrieť. Karamel začne tmavnúť, varte ho ešte 5-7 minút, kým nedosiahne jantárovú farbu. Zložte karamel z platne, zalejte horúcou smotanou a metličkou miešajte. Dávajte pozor, karamel je horúci, na začiatku zväčší svoj objem a bude sa z neho veľmi pariť, preto buďte opatrní. Preceďte cez sito do čistej nádoby a vložte do mrazničky.
Hladkú a mandľovú múku, cukor a droždie zmiešajte v hlbokej mise. Na miesenie použite robot s hákovým nástavcom. Do múčnej zmesi postupne pridávajte vlažné mlieko, vajce a na záver mäkké maslo. Mieste ešte minimálne 5 minút. Vytvorí sa mäkké a lepkavé cesto. Vložte ho do čistej misy, prikryte navlhčeným papierom na pečenie a prekryte ešte potravinovou fóliou. Uložte na teplé miesto na hodinu, až hodinu a pol.
Vykysnuté cesto zrazte, rozdeľte na osem rovnakých dielov, z ktorých vytvarujte malé buchtičky. Cesto musí byť stále lepkavé, aby z nich po naplnení nevytiekol karamel. Z buchtičiek urobte asi 1 cm hrubé placky a naplňte karamelom a zlepením vytvorte buchtičky. Pracovať musíte rýchlo, karamel sa pri izbovej teplote bude rýchlo topiť. Umiestnite na dva plechy a nechajte medzi nimi dostatočný rozostup. Buchty prekryte utierkou a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Pred vložením do rúry potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom a posypte mandľovými lupienkami.
Teplovzdušnú rúru predhrejte na 180 stupňov. Pečte 8 – 12 minút, až budú buchtičky zlaté. V mojej teplovzdušnej rúre boli hotové za 8 minút. Nechajte trochu vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Najlepšie sú ešte trochu teplé.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)