U nás doma si návštevy podávajú kľučky. Nepreháňam. Ak náhodou nik nezaklope na dvere, je to veľmi výnimočná situácia. Aj náš psík Lilu miluje návštevy a vždy ich víta šialeným brechotom a predvádza sériu svojich obľúbených hračiek. Jeden letný víkend k nám mala prísť kamarátka, ktorá nás vždy chváli a obdivuje recepty a blog na ktorom spoločne pracujeme. Zatiaľ ale nemala možnosť nič ochutnať. Tak sme sa rozhodli, že ju pohostíme coolinársky. Tentokrát som sa chopila príležitosti ja a Kamilovi dala trochu vydýchnuť. Veď varí každý deň, 365 dní v roku. Recept, pochopte, som riešila za pochodu. Dosypovala, dolievala,…
Prípravu kysnutého cesta jednoducho milujem. Je na sto honov vzdialené od pečenia korpusov. Ide o ten pocit, keď si cesto omakáte a viete, či ešte potrebuje múku, vodu, alebo len dlhšie miesenie. Nádhera. Takže žiadna veda. V podstate je to základné chlebové cesto ochutené všetkým možným, čo som našla v chladničke.
Napokon sme boli štyria, počas miesenia a kysnutia sme si spoločne vychutnávali skvelé vínko na teraske a hovorili o všetkom možnom. Dokonca sa mi podarilo prekvapiť našich hostí malým dezertom zo slaného karamelu. Vrcholom večera bol plnený párty chlieb na štyri spôsoby. Každý chlebík sme rozdelili na štyri časti a tak sme všetci mohli ochutnať každú verziu. Chuť by som popisovala asi ťažko. Ale boli jednoducho božské. Cesto po okrajoch chrumkavé, vo vnútri vláčne a šťavnaté. Ani neviem, ktorá kombinácia bola najlepšia. Všetky boli dokonalé. Výborne sme sa najedli a hostia odchádzali spokojní a napapaní.
Najväčšou pochvalou však bola správa hneď na druhý deň, keď sa dožadovali receptu. Paráda. Náhodná príležitosť vytvoriť jedlo len tak, pre nás a napokon ide i na blog. Pochopíte keď si chlebíky pripravíte. S takým parádnym receptom sme sa jednoducho museli podeliť. A nezabudnite, predstavivosti sa medze nekladú. Chleby naplňte čím len chcete. Recept patrí k tým jednoduchým a nenáročným. Prekvapte svojich hostí niečím novým.
Na prípravu plneného párty chleba budete potrebovať:
7 g droždia
300 ml vlažnej vody
½ lyžičky cukru
470 g hladkej múky
¾ lyžičky soli
Na náplň:
cottage cheese
mascarpone
smotana
parmezán
huby, paradajky, paprika, cibuľka, červená repa, feta, bylinky
soľ
čierne mleté korenie
A takto na to:
Do misky s vlažnou vodou nasypte cukor a droždie, nechajte chvíľu postáť a dobre premiešajte. Kvások nechajte vykysnúť. V hlbokej mise zmiešajte múku so soľou. Na miesenie použite robot s hákovým nástavcom. Do múky postupne prilievajte kvások a nechajte miesiť 8 – 10 minút. Vznikne trochu lepkavé cesto. To preložte na múkou pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na štyri rovnaké časti. Z každej hnetením vytvarujte guľu. Použite však iba toľko múky, aby bolo cesto stále trochu lepivé. Gule prekryte utierkou a nechajte kysnúť 1 hodinu.
Vykysnuté cesto roztiahnite do oválu a ukladajte na jemne pomúčený plech. Naplňte, okraje zahnite a vytvarujte lodičky. Ja som ako náplň použila mascarpone zriedené so smotanou, cottage cheese a strúhaný parmezán. Huby, paradajky, paprika a cibuľky sa piekli spolu s chlebom. Nezabudnite posoliť a okoreniť.
Pečte 10 – 12 minút v teplovzdušnej rúre, pri teplote 220 stupňov. Po vytiahnutí z rúry naplňte chleby rukolou, červenou repou (varenou), fetou, bazalkou, čímkoľvek na čo máte chuť a máte po ruke. Chleby podávajte ešte teplé.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)