Včera sme sa celý deň postili. Škaredá alebo popolcová streda je totiž pre nás dňom pôstu, vyhýbame sa mäsu, jedla má byť v tento deň málo a má byť jednoduché. Počas dňa sme hlad zahnali slovenskou klasikou – trochou tresky v majonéze s rožkami a večer prišla zase na rad klasika česká – jednoduchá sedliacka polievka Kulajda. Receptov na ňu nájdete nepreberné množstvo a v každej českej rodine vám zrejme budú tvrdiť, že ten ich postup je správny. A tak to s každou klasikou má byť, musia ju poznať všetci a každý ju má variť po svojom. V podstatnom sa však nesmie líšiť. Patria do nej huby, zemiaky, kôpor a vajíčka a polievka to má byť hustá a kyslá. Tu je naša verzia, s ktorou sme doma spokojní. Snáď budete aj vy.
Na kulajdu budete potrebovať (4 porcie):
2 veľké zemiaky
hrsť sušených húb podľa chuti
200 ml 30 % sladkej smotany
1 vrchovatú lyžicu hladkej múky
5 vajec
2 lyžice kyslej smotany
čerstvo mleté čierne korenie
bobkový list a pár guličiek nového korenia
soľ
lyžicu masla
hrsť kôpru
ocot podľa chuti
A takto na to:
- Do jedného litra studenej vody vhoďte hrsť sušených húb (počas leta sa hodia samozrejme aj huby čerstvé). Tie môžete zvoliť podľa svojej chuti, my sme použili sušené hríby. Vývar z nich je silný a tmavý, preto sme z neho po pol hodine asi polovicu zliali (použijeme ho určite v najbližšom čase) a znovu sme doliali zvyšok vody. K hubám vhoďte na kocky nakrájané zemiaky. Poriadne osoľte, okoreňte, vhoďte bobkový list a nové korenie a varte dokým nebudú zemiaky mäkké.
- Pripravte si zátrepku zo sladkej smotany, kyslej smotany a múky. Pridajte ju k hubám a zemiakom. Dochuťte octom podľa chuti. S octom opatrne, polievke dodáva kyslosť aj kyslá smotana, ak to preženiete, viete to zachrániť troškou cukru. Výsledok dochuťte soľou a korením. Na záver v polievke rozmiešajte jedno vajíčko a pridajte poriadnu hrsť kôpru. Zvyšné vajíčka sú určené na servírovanie, jedno vajce na jednu osobu. Pripravte si ho podľa vlastnej chuti, na tvrdo, ako šesťminútové vajce alebo ako my – dali sme prednosť vajíčku na strateno, resp. pošírovanému vajíčku. Polievka by mala byť viac hustá ako riedka.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)