Minulý rok sme pre našich priateľov pripravili vianočný večierok. Nachystali super jedlá, šaláty a také tie rýchlovky, ktoré vyzerajú efektne a človek sa pri ich príprave nepretrhne. Ja som ešte tri hodiny pred príchodom hostí pobehovala po byte a upratovala, vysávala, čistila, leštila, veď to poznáte. Na prípravu dezertu mi teda ostávalo pramálo času. A mať coolinársky večierok a neponúknuť hostí niečím sladkým, asi by zahájili protest. Tak som tak napochytro pripravila cupcakes. Milujem tieto malé tortičky, lebo ich príprava nie je zložitá a žiaden hostiteľ sa za ne aj napriek tomu nemusí hanbiť.
Večierok dopadol úžasne. Všetci naši hostia odchádzali s plným žalúdkom, úsmevom na perách a mojim sľubom, že spíšem recept a zavesíme ho na náš blog. Jasné. Prišli Vianoce, nakupovanie, balenie darčekov, milión drobností, bez ktorých sa Vianoce nezaobídu a na cupcakes som úplne zabudla. Prešiel celý rok a my sme opäť pripravili večierok pre našich priateľov. Až vtedy som si spomenula, že ten môj skvelý recept na kokosovo karamelové cupcakes som ešte stále nespísala. Tak sme ich teda pripravili nanovo. Priatelia boli nadšení. Vy budete určite tiež, až ich ochutnáte. Nenechajte sa odradiť dĺžkou receptu. Ich príprava je veľmi jednoduchá a slaný karamel zas stojí za tú námahu.
Na prípravu kokosových cupcakes budete potrebovať (24 kusov):
175 g hladkej múky
185 g práškového cukru
30 g kakaa
½ lyžičky sódy
štipku soli
75 g min. 70% kvalitnej čokolády
100 ml prekvapkávanej kávy
100 ml cmaru
215 ml oleja
2 vajcia
50 g lieskových orechov
Slaný karamel:
150 g kryštálového cukru
2 lyžičky kukuričného sirupu
2 lyžice vody
70 ml 33% smotany
štipku hrubej soli
2 lyžice masla
Kokosový krém:
500 g mascarpone
150 g kokosového mlieka
100 ml 33% smotany
100 g práškového cukru
strúhaný kokos na posypanie
A takto na to:
- Pripravte si formu na cupcakes s priemerom 5 cm a poukladajte do nej papierové košíčky. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Čokoládu nadrobno nasekajte nožom, alebo rozmixujte v malom mixéri na drobné kúsky. V jednej mise spolu zmiešajte múku, cukor, kakao, sódu, soľ a čokoládu. V druhej mise metličkou zmiešajte kávu, cmar, olej a vajcia. Ak nemáte kávovar na prekvapkávanú kávu, použite espreso, zalejte zrnkovú kávu a preceďte, alebo použite instantnú. Miesto cmaru môžete použiť kyslú smotanu, alebo jogurt v rovnakom pomere. Do tekutej zmesi nasypte polovicu zo sypkej zmesi a nasekané lieskové orechy, premiešajte, pridajte zvyšok a opäť dobre vareškou premiešajte. Košíčky plňte cestom do dvoch tretín a pečte 24 minút. Horúce cupcakes nechajte ešte 5 minút vo forme a potom vytiahnite na mriežku. Zvyšné cesto rozlejte do košíčkov a proces opakujte.
- Pripravte slaný karamel. V hrnci roztopte cukor, kukuričný sirup a vodu. Voda sa musí úplne odpariť, pokojne zmes občas premiešajte vareškou. Medzitým v inom hrnci zahrejte smotanu s maslom a soľou tak, aby sa soľ a maslo úplne rozpustili.
- Keď je cukor úplne rozpustený a má jantárovú farbu, zložte hrniec z varnej dosky, zalejte horúcou smotanou (pozor, naberie na objeme!), rýchlo metličkou miešajte a na 30 sekúnd opäť položte na varnú dosku. Ak sa vám vytvorili hrudky, preceďte cez sitko. Karamel nechajte chvíľku pri izbovej teplote odpočívať.
- Do vychladnutých cupcakes vytvorte hladkou cukrárskou špičkou dierky a naplňte ich slaným karamelom. Ak necháte karamel odležať v chladničke, opäť ho musíte na miernom ohni rozpustiť.
- V samostatnej mise rozmixujte mascarpone, kokosové mlieko a práškový cukor. Postupne prilievajte smotanu a mixujte. Krém natierajte na cupcakes, alebo použite zdobiace vrecko a ozdobnú špičku. Na záver posypte strúhaným kokosom. Skladujte v chladničke maximálne tri dni.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)