Kapusta a kel, to je naozaj naozaj stopercentná zimná zelenina. Kapustu už majú mnohí naloženú, tak aby si na vianoce pripravili poctivú kapustnicu z vlastných zásob. Ale aj klasická sladká biela kapusta sa dá použiť na dobrú a výdatnú polievku a v kombinácii s jej príbuzným kelom sa stáva ideálnym jedlom na toto ročné obdobie. Kapustovo kelová polievka je v našom prípade doplnená o zemiaky a pór a ako inak, nesmie chýbať ani dobrá slanina. Vy sa samozrejme môžete rozhodnúť aj pre vegetariánsku, resp. lepšie povedané vegánsku verziu tohto jedla a slaninu kompletne vynechať.
Na kapustovo kelovú polievku budete potrebovať (4 porcie):
polovicu bielej kapusty
polovicu hlávkového kelu
menší pór
trochu nakrájanej slaniny na kocky
cibuľu
2 zemiaky
olivový olej extra virgin
lyžičku rasce
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
parmezán a opečený starší chlieb
A takto na to:
- Kapustu a kel zbavte vrchných listov, pokiaľ nevyzerajú dobre. Veľmi to však nepreháňajte, hlavne v prípade kelu platí, že vrchné listy su zelenšie a veľmi chutné. Vrchné listy kelu dôkladne umyte a na drobno nakrájajte a nechajte bokom. Cibuľu narežte na jemno a spolu so slaninou a rascou ju trochu opečte na oleji. Keď je slanina dostatočne opečená a cibuľa vyzerá sklovito, pridajte k nim na jemno nakrájanú kapustu a kel, rovnako tiež nakrájaný pór. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, trochu orestujte, osoľte a okoreňte a zalejte vodou. Vôbec nič nepokazíte keď do polievky pridáte kožu zo slaniny, krásne sa vyvarí, polievku ochutí a po čase ju môžete vybrať a vyhodiť. Polievka by mala byť hustejšia a mať konzistenciu medzi klasickými polievkami a prívarkom.
- Keď sú zemiaky mäkké a kapusta a kel tiež pridajte do polievky na drobno narezané listy kelu, ktoré ste si nechali bokom. Nemusíte už dlho variť, aby nestratili svoju krásnu sýtu zelenú farbu. V prípade tejto polievky je veľmi dôležité, aby si kapusta a kel zachovali svoju chrumkavosť a neboli rozvarené na blato. V prípade potreby dochuťte korením a soľou.
- Podávajte s nastrúhaným parmezánom a opečeným chlebom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)