kapustovo_kelova

Kapustovo kelová polievka

posted in: Jeseň, Polievky, Zima | 0

Kapusta a kel, to je naozaj naozaj stopercentná zimná zelenina. Kapustu už majú mnohí naloženú, tak aby si na vianoce pripravili poctivú kapustnicu z vlastných zásob. Ale aj klasická sladká biela kapusta sa dá použiť na dobrú a výdatnú polievku a v kombinácii s jej príbuzným kelom sa stáva ideálnym jedlom na toto ročné obdobie. Kapustovo kelová polievka je v našom prípade doplnená o zemiaky a pór a ako inak, nesmie chýbať ani dobrá slanina. Vy sa samozrejme môžete rozhodnúť aj pre vegetariánsku, resp. lepšie povedané vegánsku verziu tohto jedla a slaninu kompletne vynechať.

kapustovo_kelova

kosik

Na kapustovo kelovú polievku budete potrebovať (4 porcie):
polovicu bielej kapusty
polovicu hlávkového kelu
menší pór
trochu nakrájanej slaniny na kocky
cibuľu
2 zemiaky
olivový olej extra virgin
lyžičku rasce
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
parmezán a opečený starší chlieb

 

 

kapustovo_kelova

A takto na to:

  • Kapustu a kel zbavte vrchných listov, pokiaľ nevyzerajú dobre. Veľmi to však nepreháňajte, hlavne v prípade kelu platí, že vrchné listy su zelenšie a veľmi chutné. Vrchné listy kelu dôkladne umyte a na drobno nakrájajte a nechajte bokom. Cibuľu narežte na jemno a spolu so slaninou a rascou ju trochu opečte na oleji. Keď je slanina dostatočne opečená a cibuľa vyzerá sklovito, pridajte k nim na jemno nakrájanú kapustu a kel, rovnako tiež nakrájaný pór. Pridajte na kocky nakrájané zemiaky, trochu orestujte, osoľte a okoreňte a zalejte vodou. Vôbec nič nepokazíte keď do polievky pridáte kožu zo slaniny, krásne sa vyvarí, polievku ochutí a po čase ju môžete vybrať a vyhodiť. Polievka by mala byť hustejšia a mať konzistenciu medzi klasickými polievkami a prívarkom.
  • Keď sú zemiaky mäkké a kapusta a kel tiež pridajte do polievky na drobno narezané listy kelu, ktoré ste si nechali bokom. Nemusíte už dlho variť, aby nestratili svoju krásnu sýtu zelenú farbu. V prípade tejto polievky je veľmi dôležité, aby si kapusta a kel zachovali svoju chrumkavosť a neboli rozvarené na blato. V prípade potreby dochuťte korením a soľou.
  • Podávajte s nastrúhaným parmezánom a opečeným chlebom.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

kapustovo kelova

kapustovo kelova

kapustovo kelova

kapustovo kelova

Kamil

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre