Pred niekoľkými rokmi sme boli na výlete vo Francúzsku. Nádherná krajina a ešte lepšie jedlo. Francúzi sú fantastickí pekári a kuchári. Ich tradičné jedlá a dezerty patria k tým najobľúbenejším. Ak by som mala vybrať jednu charakteristickú spomienku na úžasné dva týždne v tejto krajine, určite by to bolo ubolené a doráňané podnebie z každodenného raňajkovania čerstvučkých, voňavých a predovšetkým chrumkavých bagiet. Nedalo sa im odolať.
Na Slovensku je takmer nemožné kúpiť toto pečivo v podobnej kvalite. Preto sme pre vás pripravili super rýchly recept so zaručeným výsledkom. Tieto bagety zvládnete pripraviť krok po kroku bez špeciálnych pomôcok a bez kvásku. Ten väčšinou predlžuje dobu prípravy na približne 24 hodín. Tak ako? Idete do toho a užijete si chuť Francúzska vo svojom domove?
Na rýchle domáce bagety budete potrebovať (3 ks):
350 ml vody (46 stupňov)
1 a ½ čajovej lyžičky sušeného droždia
490 g hladkej múky
2 čajové lyžičky kryštálového cukru
olivový olej
2 hrste ľadových kociek
A takto na to:
- Do veľkej misy nalejte vodu. Teplomerom zmerajte teplotu, mala by mať 46 stupňov. Nasypte sušené droždie a cukor a nechajte 5 minút postáť. Poriadne premiešajte a nechajte 10 minút oddychovať, až sa droždie trochu nafúkne a bude vytvárať bublinky. Pridajte 390 g múky, vareškou dobre premiešajte a nechajte v mise 20 minút odpočívať. Pridajte soľ, 100 g múky preneste cesto na pomúčenú dosku a mieste 10 minút. Cesto musí byť hladké a pružné. Preložte ho do olejom vymastenej veľkej misy, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a položte na miesto bez prievanu so stálou teplotou. Keď cesto približne po 45 minútach zdvojnásobí svoj objem, vyberte ho z misy na ľahko pomúčenú dosku a natiahnite do obdĺžnika s rozmerom približne 16×20 cm. Zložte dve dlhšie protiľahlé strany smerom do stredu cesta. To isté opakujte s kratšou stranou. Opäť vložte cesto do misy spojenou stranou nadol, prikryte potravinovou fóliou, utierkou a odložte na hodinu odpočívať.
- Rúru predhrejte na 245 stupňov. Keď je rúra nahriata, nechajte ju hriať ešte 1 hodinu, kým do nej vložíte plech s bagetami. Približne 15 minút pred vložením bagiet umiestnite na spodok rúry panvicu, alebo hrniec. Neskôr do nádoby nasypete kocky ľadu.
- Cesto rozdeľte na tri rovnaké časti. Vytvarujte z nich približne 35 cm bagety. Na obrátený plech si pripravte papier na pečenie. Položte naň jednu bagetu, pritiahnite papier do vlnky, priložte ďalšiu bagetu, opäť ohnite papier a položte poslednú bagetu. Z oboch strán podložte zrolovanými utierkami tak, aby bagety rástli do výšky, nie do šírky. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte ešte hodinu podkysnúť. Odstráňte fóliu, utierky a natiahnite papier na pečenie. Nožnicami nastrihnite bagety. Do hrnca v rúre nasypte ľadové kocky, vložte bagety a pečte 20 minút. Po 15 minútach bagety skontrolujte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)