cibulovy_chlieb

Cibuľový chlieb s medvedím cesnakom

posted in: Chlieb a pečivo | 0

 

Ak hľadáte rýchly a jednoduchý recept na prípravu kysnutého chleba, tento bude pre vás ten pravý orechový. Nevyžaduje žiadne zdĺhavé postupy, zaobchádzanie, ani prax. Stačí postupovať presne podľa receptu a výsledok je zaručený.

Už od pohľadu rozvoniava široko – ďaleko, a jeho vláčnej striedke nik neodolá. Medvedí cesnak v tomto prípade dodáva neuveriteľnú sezónnu vôňu a chuť. Ale kreativite sa medze nekladú. Pokojne pridajte pór, rozmarín, tymián alebo iné voňavé bylinky. A aby to nebolo len o chlebe, pridali sme jednoduchý recept na rustikálnu vajíčkovú nátierku. Neuveriteľná kombinácia.

cibulovy_chlieb

kosik

Na cibuľový chlieb s medvedím cesnakom budete potrebovať:
1 stredne veľkú bielu cibuľu
1 stredne veľkú červenú cibuľu
3 jarné cibuľky
2 lyžice olivového oleja
hrsť medvedieho cesnaku
10 g sušeného droždia (25 g čerstvého)
1 lyžičku cukru
300 ml vody
500 g hladkej múky
2 lyžičky soli

 

Na vajíčkovú nátierku budete potrebovať:
3 vajíčka
1 cibuľu
50 g masla izbovej teploty
2 lyžičky horčice
2 lyžice tatárskej omáčky
5 malých kyslých uhoriek
soľ
čierne korenie

 

 

cibulovy_chlieb

A takto na to:

  • Bielu a červenú cibuľu nakrájajte na tenké prúžky. Z jarnej cibuľky nakrájajte na kolieska iba bielu časť. Na panvici rozohrejte olivový olej a nakrájanú cibuľu na ňom zľahka opražte do zlatista. Zvlášť na tenké pásiky nakrájajte zelenú časť jarnej cibule, medvedí cesnak a odložte bokom.
  • Sušené droždie rozpustite v 80 ml vody s jednou lyžičkou cukru. Vo veľkej mise zmiešajte múku so soľou, prilejte rozpustené droždie, nakrájanú jarnú cibuľku, medvedí cesnak a vareškou dobre premiešajte. Na záver pridajte zvyšných 220 ml vody, opraženú cibuľu a vymieste na trochu lepkavé, ale vláčne cesto. Misu v ktorej ste cesto miesili pomúčte a nechajte ho fóliou a utierkou prikryté kysnúť približne hodinu, až zdvojnásobí svoj objem.
  • Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, dlaňou roztiahnite na hrubú placku a zrolujte približne na veľkosť 12 x 25 cm. Bochník preložte do múkou posypaného pekáča a nechajte ešte 20 minút kysnúť.
  • Rúru predhrejte na 240 stupňov. Ihneď po vložení pekáča s bochníkom vložte na dno rúry aj smaltovú misku s vodou. Tú po 15 minútach vyberte, teplotu znížte na 230 stupňov a pečte ešte 20 – 25 minút. Chlieb poklepte hánkami prstov po spodnej strane. Ak vydáva jemný dutý zvuk, je upečený.
  • Kým chlieb vychladne, pripravte si rustikálnu vajíčkovú nátierku. Vajíčka varte 9 minút, vodu zlejte a nechajte ich vychladnúť. Medzi tým nakrájajte cibuľu a uhorky nadrobno. Teda nie úplne nadrobno, k tomuto chlebu sa hodí nátierka, v ktorej budete cítiť jednotlivé kúsky vajec, cibule a uhorky. V miske rozotrite maslo s horčicou, tatárskou omáčkou, soľou a korením. Pridajte na kocky nakrájanú cibuľu, uhorku, vajíčka a vareškou dobre premiešajte. Podávajte s cibuľovým chlebom s medvedím cesnakom.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

cibulovy_chlieb

cibulovy_chlieb

cibulovy_chlieb

cibulovy_chlieb

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám však naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre