Burgre sú fantastická vec. Rýchly obed, či večera, ideálne jedlo na párty a letnú grilovačku. Samozrejme najlepšie sú z grilu, z dobrého hovädzieho mäsa a domácich žemlí. Občas zaznávané, pretože im veľmi zlé meno robia kdejaké fastfoody, ale verte mi: burger z fastfoodu a burger váš vlastný, poctivo pripravený, tak to je galaktický rozdiel. Fakt. Klasický burger sa robí vždy z mletého hovädzieho mäsa, ktoré sa jemne okorení čiernym korením a soľou, z každej strany sa prepečie a ukladá na jemne opražené žemle s listovým šalátom a nejakou zeleninou. Kečup, alebo nejaká iná omáčka a vybavené. Variácii je ďalších milión, a každý si tam pridá to, čo mu chutí.
Klasický burger a jeho varianty si ale nechám na neskôr, leto je pred nami a príležitostí bude neúrekom. Dnes vám predstavím verziu miniburgrov z mixovaného mäsa. Pol na pol, hovädzie a bravčové. Pre niekoho môže byť zaujímavou alternatívou ku hovädzej klasike. A keďže minulý víkend nebolo u nás počasie na grilovačku, gril musela nahradiť panvica. Výsledok bol však aj napriek tomu skvelý. Treba však povedať, že na tom mali nemalú zásluhu aj domáce a čerstvé mini žemličky. Btw. pri hovädzej klasike si skutočne vystačíte s korením a soľou, nikdy sa do mäsa nepridáva napr. vajce a podobne, mäso aj napriek tomu v pohode drží pokope. Keďže však ideme robiť mix variantu, budeme potrebovať trochu viac ingrediencií, vrátane toho vajíčka.
Na jednoduché miniburgre budete potrebovať:
500g mletého mäsa, mix bravčového a hovädzieho (ideálne doma pripravené)
1 vajíčko
hrsť hrubej strúhanky
hrsť bazalky
jednu väčšiu sušenú chilli papričku
lyžičku rasce
lyžičku celého čierneho korenia
lyžičku hrubozrnej morskej soli
menšiu cibuľa a jeden strúčik cesnaku
šalátové srdiečka a cherry paradajky
a na žemle potom
300g pšeničnej hladkej múky
200g ražnej celozrnej múky
300 ml vlažnej vody
2 lyžičky sušeného droždia
1 lyžica medu
1 lyžica soli
šťava z jedného citróna
4 lyžice oleja
1 vajce
A takto na to:
- Najprv si pripravte všetko na vaše domáce žemle. Ideálne nech majú všetky prísady izbovu teplotu. Ak viete pracovať s cestom super, ak ste úplný začiatočník tak zmiešajte droždie s múkou vo väčšej mise, pridajte vodu, vajce, ostatné ingrediencie a mieste dokým sa vám nevytvorí dostatočne pružné a nelepivé cesto. Vložte do misy, prikryte utierkou a nechajte asi 45min kysnúť, najlepšie na teplom mieste.
- Po prvom vykysnutí cesto spracujte do valčeka, rozdeľte ho na niekoľko kusov a tvarujte žemle o veľkosti pingpongovej loptičky. Poukladajte na plech, na ktorý si položte aj papier na pečenie. Ten môžete predtým aj navlhčiť, nebude sa vám krútiť a lepšie sa vám s nim bude pracovať.
- Znovu zakryte utierkou a nechajte ešte polhodku ďalej kysnúť. Po tom všetkom vložte plech so žemličkami (už bez utierky :)) do rúry vyhriatej na 230 stupňov, po 10 minútach znížte teplotu na 180 stupňov a ešte pár minút dopečte. Žemle budú ešte lepšie, keď ich medzi jednotlivými fázami pokropíte vodou. Tak, hotovo, žemle by sme mali. Nechajte ich vychladnúť. Mali by mať jemne sladkú chuť, na burgrovú žemľu sa to jednoducho patrí.
- Samotné burgre sú už potom hračkou. V mažiari zmiešajte všetky suché korenia, teda soľ, čierne korenie, chilli a poriadne podrvte. Pridajte k mäsu a premiešajte. Nebojte sa na to ísť holými rukami. Cibuľu nasekajte nadrobno, rovnako aj cesnak a pridajte do masy. Prihoďte vajíčko a hrsť hrubej strúhanky. Tú si pohodlne vytvoríte v obyčajnom mixéri zo staršieho chleba, nemusí byť ani presušený. Na záver už len nasekaná bazalka a môžete tvarovať burgre o priemere tak 5 centimetrov.
- Burgre upečte na grilovacej panvici, alebo kontaktnom grile, ale ako som už na začiatku spomenul, ideálny je klasický gril s dreveným uhlím. Dym mäso geniálne prevonia.
- Vychladnuté žemle rozrežte, z vnútornej strany ich môžete opiecť, potrite horčicou alebo kečupom, podľa vašej chuti, uložte lisť šalátového srdiečka, plátok cherry paradajky, burger, opäť trochu horčice a hotovo. Samozrejme, burger si môžete dochutiť podľa seba, určite mu neublíži uhorka, či plátok syra. Miniburgre sú nielen chutné, ale oproti tým klasickým sa aj jednoduchšie jedia, keďže sú naozaj malé. Preto si ich dajte hneď niekoľko.
Kamil