Sviatok zaľúbených alebo Valentín. Každoročne sa slávi 14. februára a jeho pôvod nájdeme ešte v staroveku, keď biskup Valentín z Terni aj napriek zákazu rímskeho cisára Claudia II. sobášil zaľúbené páry. Cisár veril, že ženatý vojak starostlivosťou o rodinu oslabuje svoju bojaschopnosť a obetavosť. Preto zakázal svojim vojakom uzatvárať manželstvá. Valentín na to nedbal, čo ho nakoniec stálo život, ale zato sa stal svätým a dnes si ho po celom svete uctievajú zaľúbené páry a slávia jeho sviatok. Toľko krátky historický exkurz.
V tento sviatok si zvyknú zaľúbenci vymieňať darčeky, často sa jedná o šperky, rovnako však býva zvykom romantická večera v reštaurácii. Ako sa hovorieva, najcennejší darček je ten, ktorý pre niekoho z lásky sami vyrobíte. A hoci so šperkom, ktorý by ste dokázali sami vytvoriť to asi nebude úplne jednoduché, pripraviť romantickú večeru doma a tak osláviť Valentína bude, aj s našou pomocou, hračka.
Šperk – perlový náhrdelník je z eppi.sk
Ako si predstavujte váš ideálny valentínsky večer?
Tagliatelle s hovädzím mäsom a sušenými paradajkami
Na prípravu budete potrebovať (2 porcie):
300 g tagliatelle
250 g kvalitného hovädzieho mäsa (použili sme striploin steak)
sušené paradajky (množstvo podľa chuti)
2 dcl kvalitného červeného vína
1 chilli papričku
1 strúčik cesnaku (je to afrodiziakum a v jedle ho nebudete cítiť) :)
olivový olej extra virgin
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
petržlenovú vňať
parmezán
A takto na to:
- Na rozpálenú panvicu kvapnite trochu oleja a opečte na nej trochu cesnaku, tak aby sa nespiekol a nezhorkol, rovnako tak na malé kúsky nakrájanú chilli papričku, nasekané paradajky a na rezance nakrájané hovädzie. Osoľte a okoreňte. Keď sa mäso zatiahne a je opečené (môžete ho aj poprášiť malým množstvom hladkej múky) podlejte ho vínom, nechajte vyvariť alkohol a duste, dokým nebude mäkké. Nebude to dlho trvať ak použijete striploin steak, prípadne sviečkovicu.
- V prípade, že by ste sa rozhodli pripraviť si domáce cestoviny, postupujte podľa tohto receptu. V prípade, že využijete sušené cestoviny tie varte v osolenej vode dokým nebudú al dente. Cestoviny nikdy nepreplachujte!
- Na ohriaty tanier uložte cestoviny a na ne poriadnu dávku mäsa s paradajkami. Dozdobte hoblinkami parmezánu a olivovým olejom.
Netradičná PAVLOVA s pečeným malinovým džemom
Na prípravu budete potrebovať (8 porcií):
210 ml bielok
310 g krupicového cukru
1 a ½ lyžičky citrónovej šťavy
štipku soli
500 ml 33% smotany
500 g mrazených malín
160 g krupicového cukru
1 celý vanilkový struk
čerstvé lístky mäty, alebo medovky
A takto na to:
- Najprv si pripravte pečený malinový džem. Rúru predhrejte na 220 stupňov. Do smaltovej misy vložte maliny, 160 g cukru, vyškriabané semiačka z vanilkového lusku a aj samotný vanilkový lusk. Pečte za občasného miešania cca 40 minút. Výhodou pečeného džemu je, že sa vám neprichytí na dne hrnca a pečie sa rovnomerne. Po vytiahnutí z rúry ho nechajte pri izbovej teplote vychladnúť a odstráňte vanilkový lusk.
- Teplotu rúry znížte na 150 stupňov. Šľahajte bielka so štipkou soli. Až keď na metličkách ostane špička, začnite pridávať po lyžici cukor. Pravidlo pridávania je jednoduché. Jedna lyžica a 30 sekúnd šľahania. Opäť lyžica cukru a znova 30 sekundové šľahanie. Ide o to, aby mal cukor dostatočný čas sa rozpustiť. Po pridaní celej dávky (310 g) cukru šľahajte ešte 5-6 minút. Bielka budú postupne hustnúť a cukor sa úplne rozpustí. Preto uprednostňujem ručný mixér pred robotom, minimálne v tomto prípade máte všetko pod drobnohľadom a v ruke. Na záver pridajte citrónovú šťavu a mixujte ešte 2 minúty. Bielka naberú lesk.
- Vyšľahanú bielkovú zmes rozložte na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte ho do rúry a teplotu v nej ihneď znížte na 120 stupňov. Pečte 1 hodinu, rúru vypnite a hotovú Pavlovu v nej nechajte vychladnúť.
- Medzitým vyšľahajte smotanu. Pavlova je pomerne dosť sladká, preto do šľahačky nepridávam cukor, ak sa vám však máli, pokojne pár gramov práškového cukru pridajte. Preložte vychladenú Pavlovu na servírovaciu tácku, dozdobte šľahačkou, pečeným malinovým džemom a medovkou, prípadne mätou.
Tu si stiahnete oba recepty v PDF.
Tie si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.