Studený ryžový šalát a pikantné kuracie

Iste, receptov na kuracie mäso s prívlastkom pikantné už na blogu máme dosť. Ale zakaždým je to trochu čosi iné, ingrediencie sa menia a takisto sa mení príloha k mäsu. A ta príloha nie je žiaden doplnok, ako by sa mohlo zdať. Je to plnohodnotné jedlo, ktoré má rovnako výnimočné vlastnosti ako samotné mäsko. Tentokrát vám predstavíme jednoduchý studený ryžový šalát, ktorý sa hodí k hocijakému grilovanému mäsu, alebo zelenine. Pokojne po ňom siahnite v lete, vaši hostia ho na grilovačke budú zbožňovať. Je svieži, ale aj ostrý, je ľahký, ale zasýti. Použili sme naň dva druhy ryže: Basmati, ktorú bezbreho milujeme a tiež Riceberry, ktorú sme našli v nedávnom zážitkovom boxe od ŠmakujTo. Táto ryža má svoj pôvod v Thajsku a je výnimočná nielen chuťou, ale aj vzhľadom – je totiž fialová. Práve jej netradičná farba dodáva šalátu exkluzívny vzhľad, ktorým každého prekvapíte. A občas by to tak pri jedle malo byť.

kura a ryža

kosik

Na pikantné kuracie a studený ryžový šalát budete potrebovať (4 porcie):
Na ryžový šalát:
hrsť malej bielej fazule
hrsť malej hnedej fazule
hrnček ryže Basmati
hrnček ryže Riceberry
hrsť nasekanéj jarnej cibuľky
jednu ostrú chilli papričku
šťavu z jedného citróna
olivový olej extra virgin
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Na pikantné kuracie:
6 kusov kuracích stehienok
6 kusov krídelok
1 naozaj ostrú chilli papričku, napríklad scotch bonnet
konzervu pasírovaných paradajok
2 lyžice medu
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
hrnček vývaru, prípadne vody
1 lyžička červenej mletej papriky
rozmarín, prípadne iné bylinky ako tymmían, bazalka a podobne

kura a ryža

A takto na to:

  • Začnite prípravou šalátu. Deň predom si namočte oba druhy fazule. Fazule by mali byť vo vode aspoň 24 hodín, aby zmäkli a ich varenie bolo krátke. Na druhý deň ich teda uvarte, sceďte a odložte bokom.
  • Basmati si pripravíte veľmi jednoducho. V prvom rade ju premyte a zbavte sa všetkého škrobu tak, aby z nej tiekla len čistá voda. Premytú ryžu dajte do hrnca, zalejte vodou a nechajte ju ponorenú asi 15 minút. V ďalšom hrnci si dajte variť 1 a pol hrnčeka čistej vody. Ryžu sceďte, pridajte do vody, znovu priveďte k varu, hrniec uzavrite a na miernom ohni ju varte 5 minút. Po piatich minútach vypnite a nechajte ju v uzavretom hrnci 15 minút. V teple sa sama dovarí, vy si už len na záver skontrolujte, či je mäkká.
  • Riceberry varte asi 25 minút, 1 hrnček ryže na 2 hrnčeky vody. Ryžu najprv umyte, potom varte ako klasické cestoviny. Keď bude mäkká sceďte ju a nechajte vychladnúť.
  • Oba druhy ryže zmiešajte spolu s fazuľami, cibuľkou a najemno nasekanou chilli papričkou, osoľte a okoreňte. Dochuťe citrónovou šťavou a poriadnou dávkou olivového oleja. Nechajte vychladnúť, šalát by sa mal podávať studený.
  • Pripravte si omáčku z pasírovaných paradajok, medu, chilli, soli, mletej červenej papriky a korenia. Všetko spolu poriadne premiešajte, mala by vám vzniknúť hustá grilovacia omáčka.
  • Mäso okoreňte a osoľte a z každej strany opečte na rozpálanej panvici. Preložte do hlbokého pekáča a každé poctivo potrite pradajkovo-medovou omáčkou. Podlejte vývarom, alebo vodou a pečte 45 minút pri 180 stupňoch. Na záver nechajte mäso pod horným grilom v rúre ešte asi 10 minút, kým nevznikne chrumkavá kôrka.
  • Na tanier uložte ryžový šalát, na ten naukladajte mäso podľa chuti. Podávajte s bielym suchým vínom.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

 

 

kura a ryža

kura a ryža

kura a ryža

kura a ryža

Kamil

Vaše komentáre