Bez cukru, múky, masla, či vajec. Len samé oriešky, sušené ovocie a čokoláda. To sú naše vianočné bonbóny. Tento recept som sem dala zámerne. Máme totiž kamaráta, ktorý sa takmer pred dvoma rokmi stal vegánom a myslí to celkom vážne. Aj keď vegánstvo nie je nič pre nás, sľúbila som mu, že pripravím nejaký dobrý recept bez masla a vajec, aby aj on mal sladké Vianoce.
Najlepšia na nich je neuveriteľne rýchla príprava a chuť. No čo vám budem. Dokonca si ich môžete upraviť podľa seba. S likérom pre dospelých, alebo bez čokolády? Všetko je povolené.
Na prípravu vianočných bonbónov budete potrebovať (50 bonbónov):
120 g kešu orieškov
140 g nelúpaných mandlí
50 g kokosu
70 g lúpaných tekvicových semienok
100 g sušených brusníc
40 g kakaa
20 ks sušených datlí
4 – 6 lyžíc višňového likéru (dá sa zameniť vodou pre verziu pre deti)
štipku soli
150 g 70% čokolády
hrsť nasekaných mandľových lupienkov
A takto na to:
- V mixéri na hrubo pomeľte kešu a mandle. Pridajte kokos, kakaový prášok, soľ a opäť pár sekúnd mixujte. Ďatle prerežte na polovicu a odkôstkujte. Mixujte so sypkou zmesou. Tá by už mala byť trochu lepkavá. Prilejte 4 lyžice likéru, zapnite mixér a čakajte kým sa budú tvoriť hrudky. Ak zmes nie je dostatočne vlhká, prilejte ešte jednu, alebo dve lyžice likéru. Na záver pridajte tekvicové semienka a brusnice. Opäť mixujte.
- Lyžičkou naberajte a v dlani tvarujte guľky a ukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Mne sa najlepšie guľôčkovalo jednou rukou. Zmes nemá byť vlhká, len lepkavá natoľko, aby guľky udržali tvar. Plech vložte aspoň na pol hodinu do chladničky.
- Medzitým roztopte vo vodnom kúpeli čokoládu. Guľky v nej vidličkou obaľte, odložte na papier na pečenie a posypte nasekanými mandľovými lupienkami. Skladujte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.