Posledné roky sa vždy na jeseň, keď sa v Amerike oslavuje sviatok halloween internetom šíria rôzne strašidelné recepty v tvare stríg, duchov, pavučín, polámaných krvavých prstov a čo ja viem čoho ešte. Niektoré sú ozaj podarené a sama sa na ne chystám. Ale keďže je takých receptov na nete habadej, tak u nás si napečieme niečo tradičné, inokultúrne a veľmo preveľmo dobré. Pripravila som si pre vás originálny recept na tradičný sladký mexický chlieb Pan de Muerto, čo v preklade znamená chlieb mŕtveho.
U nás ľudovo nazývané Dušičky, v Mexiku Deň mŕtvych – Dia de Muertos. Dvojdňový festival trochu pripomínajúci karneval je rozšírený po celej Latinskej Amerike, v niektorých štátoch USA, ale najviac sa spája práve s Mexikom. Deti a dospelí sa prezliekajú do kostýmov, najčastejšie za kostlivcov. Rodina sa stretáva, spomína na svojich zosnulých a pečie tradičný Pan de Muerto. Tento sviatok umožňuje pozostalým oslavovať život zosnulého s jedlom, pitím a činnosťami, ktoré mŕtvy počas života miloval. Táto tradícia uznáva smrť ako prirodzenú súčasť života. Tak ako narodenie, detstvo a dospievanie.
Tento sladký chlebík je plný pomarančov a masla. Úplne najlepšie chutí s horúcou čokoládou. Prezradím vám trik ako vykúzliť najlepšiu horúcu čoko na svete? Skombinujte smotanu, kvalitnú horkú a sladkú čokoládu, vanilkový extrakt, škoricu, pomarančovú kôru a chilli. Poviem vám, chuť na nezaplatenie.
Na prípravu Pan de Muerto budete potrebovať:
300 g hladkej múky
50 g cukru
7 g sušeného droždia
75 g masla izbovej teploty
3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
štipka soli
100 ml mlieka
2 vajcia
kôra z dvoch pomarančov
žĺtok a jedna lyžica mlieka
Po upečení budete potrebovať:
2 lyžice masla
½ šálky cukru
A takto na to:
- Cesto môžete pripraviť ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Ja kysnuté cesto radšej pripravujem ručne. Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, droždie a maslo. Ak používate robot, pri nízkych otáčkach. Jedno po druhom pridajte vajcia, mlieko, pomarančovú šťavu, soľ a nastrúhanú kôru. Poriadne mieste, približne 10 minút. V prípade, že je cesto príliš lepkavé, pokojne po troškách prisypávajte múku.
- Cesto preložte do maslom vymastenej misy a prikryte potravinovou fóliou. Nechajte odpočívať na teplom mieste približne jednu hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Zo zvyšného cesta vytvarujte kosti a guľôčky, preložte na dosku a vložte do chladničky, aby nerástli.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bochníčky dozdobte kosťami a guľôčkami, potrite žĺtkom s mliekom a pečte približne 20 minút. Ihneď po vytiahnutí bochníkov z pece ich potrite rozpusteným maslom a posypte cukrom. Podávajte s horúcou čokoládou dochutenou chilli a pomarančovou kôrou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu