Minestrone je v Taliansku absolútnou klasikou a zrejme je to ich najobľúbenejšia a určite najznámejšia polievka. Má tak silnú tradíciu, že každý kraj si do nej pridáva niečo svoje a tak sa pri minestrone môžete stretnúť s obrovským množstvom receptov a variácii. Jej základom je zelenina a tú si každý môže vybrať podľa svojej chuti alebo napríklad sezóny. V Toskánsku dávajú pri jej varení prednosť bielej fazuli, v Ríme zasa tej strakatej. Môže byť doplnená o kurací vývar alebo sa pri jej varení používa len voda. V podstate sa tak trochu jedná o zeleninový guláš. Je lahodná, výdatná, plná vitamínov a skvelej chuti. Skúste s nami túto letnú verziu najpopulárnejšej talianskej polievky. Namiesto kuracieho vývaru alebo vody sme pri jej varení použili vývar z údenej šunky.
Na minestrone budete potrebovať (cca. 4 porcie):
hrsť bielej a hrsť strakatej fazule, deň vopred namočenej
1 cuketu
3 stonky zeleru
1 kaleráb
3 mrkvy
2 cibule
3 zemiaky
polovicu skorej bielej kapusty
hrsť nalámaných špagiet alebo inej cestoviny
1 chilli papričku
2 zelené papriky
250g lúpaných paradajok
petržlenovú vňať a bazalku
olivový olej extra virgin
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
2 l vývaru alebo vody
A takto na to:
V hrnci na olivovom oleji orestujte nakrájanú mrkvu, zeler, cibuľu a kaleráb. Pridajte fazuľu a na kocky nakrájané zemiaky. Pridajte aj lúpané paradajky, chilli, osoľte a okoreňte zalejte trochou vývaru a varte asi pol hodiny. Keď máte pociť, že je fazuľa dostatočne mäkká prihoďte nakrájanú kapustu a cuketu, zalejte zvyškom vývaru a varte ešte asi 10 až 15 minút. Pred koncom pridajte polámané špagety, nasekané bylinky a trochu oleja. Polievka by mala byť hustá, pokojne časť z nej môžte aj prepasírovať, alebo rozmixovať. Na tanieri môžete polievku dozdobiť parmezánom a petržlenovou vňaťou.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil