Ja osobne ryby moc nemusím. Nie že by mi nechutili, to nie, ale vadia mi ich kosti. Pri mojom šťastí by mi iste nejaká zabehla, zasekla sa v hrdle a nafleku by som mohol umrieť. A tak sa menším rybám vyhýbam a jem len vyslovene veľké ryby, kde natrafiť na kosť je dosť nepravdepodobné. Ale Mižu je celkom iná. Miluje ryby všetkých druhov, pomaly ich rozoberá, vyberá kostičku po kostičke a nesmierne si to vychutnáva. A tak som nútený sem-tam nejakú tú rybku pripraviť, hlavne teraz v lete, pekne na grile, keď ja si robím burgre, alebo steaky.
Dnes sa už aj u nás suchozemcov dá pohodlne dostať k čerstvým rybám rôznych druhov. Na tento veľmi jednoduchý, a dalo by sa povedať základný recept, som vybral pražmu kráľovskú. Pražma je kulinársky veľmi obľúbená. Určite preto, že obsahuje menej kostí, ako podobné druhy. Často sa griluje, ale vďaka vyššiemu podielu tuku je vhodná aj na dusenie. A toto bude náš prípad. Pripravíme si ju s bylinkami, citrónom, olivovým olejom a suchým bielym vínom, pekne v alobale. Myslím, že by sa celkom pokojne mohla podávať s čerstvým pečivom, ale my sme k nej podávali obľúbený zemiakovo-cibuľový šalát. Tak teda recept – Pražma kráľovská dusená s bielym vínom.
Na pražmu dusenú s bielym vínom a bylinkami budete potrebovať:
čerstvú pražmu
1 citrón
hrsť čerstvého kôpru
hrsť petržlenovej vňate
pár lístkov bazalky
1dcl bieleho suchého vína
olivový olej extra virgin
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
na zemiakový šalát
1 kg nových zemiakov
2 väčšie cibule
lyžicu kapár
5 jarných cibuliek
2 uhorky
šťavu z jedného citróna
olivový olej extra virgin
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
A takto na to:
- Fakt si dávajte pozor na čerstvosť ryby. Sledujte oči, mali by byť čisté, nie zakalené a ryba by nemala byť cítiť za rybacinou. Pražmu poriadne umyte, nezabudnite ani na brušnú dutinu, kde by sa teoreticky mohla vyskytovať stuhnutá krv. Brucho ryby naplňte plátkami citróna a bylinkami, osoľte čerstvou namletou soľou a čiernym korením. Položte na alobal, pokvapkajte olivovým olejom a tri strany fólie zahnite tak, aby para nemala šancu uniknúť. Rybu potrebujeme dusiť. Cez stranu, ktorú ste nechali voľnú nalejte do alobalovej obálky deci vína. Pečte v rúre vyhriatej asi na 180 stupňov 25 minút až polhodinu. Ryba bude akurát.
- Šalát si pripravíte jednoducho. Očistené zemiaky, nakrájané asi na pol centimetrové plátky, uvarte vo vriacej vode, nemusia byť úplne do mäkka, nech si držia svoj tvar. Nechajte vychladiť. Cibuľu narežte na tenučké krúžka, zmiešajte so zemiakmi, pridajte kapary, najemno narezané uhorky a jarnú cibuľku. Zalejte šťavou z jedného citróna, decilitrom olivového oleja, osoľte a okoreňte. Ak sa vám šalát nezdá dosť kyslý pridajte ešte trochu citrónovej šťavy.
- Keď budete rybu z alobalu rozbaľovať, nezabudnite, že vo vnútri sa nachádza veľmi horúca para. Takže opatrne!
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil