Krémové polievky si najviac vychutnám na jeseň, alebo v zime. Výborne totiž zahrejú a sú výdatné. Lenže aprílové počasie niekedy pripomína tieto ročné obdobia. Veď chvíľu svieti slnko a o pár minút sneží, aby sa neskôr zdvihol vietor a padla jemná hmla. Jednoducho, občas niektoré aprílové dni nemajú s jarou nič spoločné. Tak to bolo aj tento víkend. A tak som siahol po takej krémovej polievke, čo poriadne zahreje. Tentokrát v hlavnej úlohe s karfiolom. Taliani tento druh polievky nazývajú vellutata – teda zamatová. Je super, pritom je nesmierne jednoduchá. Zvyčajne sa podáva s opraženou slaninou, pancettou, a lístkami byliniek. Ja som však slaninu použil už do základu a dozdobil som ju zelerovými chipsami.
Na karfiolovú vellutatu budete potrebovať (4 porcie):
1 stredne veľký karfiol
1 menšiu cibuľu
kúsok slaniny nakrájanej na kocky
1 l zeleninového vývaru
250 ml smotany na šľahanie
trochu muškátového orieška
pár lyžíc olivového oleja EV
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
zeler nakrájaný na veľmi tenké plátky
trochu sušeného chilli
kúsok masla na zjemnenie chuti
A takto na to:
- Na olivovom oleji opražte na kocky nakrájanú cibuľu a slaninu. Pridajte na ružičky rozobratý karfiol a zalejte litrom zeleninového vývaru. Varte asi 30 až 40 minút, dokedy nebude karfiol mäkký. Rozmixujte ponorným mixérom a dolejte smotanu. Osoľte, okoreňte a nastrúhajte trochu muškátového orieška. Na záver polievku zjemnite trochou masla.
- Na oleji si osmažte dozlatova zelerové chipsy. Polievku naložte do tanierov, dozdobte chipsami, prípadne trochou pažitky, sušeným chilli a olivovým olejom. Môžete použiť aj trochu parmezánu, šalviových lístkov alebo iných byliniek.
Kamil