Už len pár dní nás delí od najmilšieho sviatku v roku. Prípravy vrcholia, stromček čaká na svoj veľký deň v kôlničke, darčeky nakúpené, medovníky a fantastické coolinárske sušienky máme nachystané. S láskou som ich napiekla znova, pretože za prvou várkou sa len tak zaprášilo. Teraz nastala tá správna chvíľa na vianočné dobroty, ktoré sa nedajú napiecť dva týždne dopredu. V predchádzajúcich receptoch sme použili hádam všetky vianočné chute, okrem kakaa a čokolády. Nasledujúce dva recepty to napravia. Takto tesne pred Vianocami určite oceníte recept na našu verziu vianočných brownies.
Úžasná je na nich predovšetkým chrumkavá kôrka a vláčne vnútro. Popraskaný vzhľad im navyše dodá na kráse. Najlepšie sú ešte teplé, ale uzavreté v nádobe vydržia aj pár dní.
Na prípravu popraskaných brownies budete potrebovať:
1 šálku hladkej múky
1 lyžičku prášku do pečiva
1/2 šálky kakaového prášku
1/4 lyžičky soli
3/4 šálky kryštálového cukru
1/3 šálky rastlinného oleja
2 veľké vajcia
1 lyžičku vanilkového extraktu
1/4 lyžičky instantnej kávy
Na obaľovanie:
1/2 šálky práškového cukru
1 šálka = 236 ml
A takto na to:
- V stredne veľkej mise zmiešajte dohromady múku, kypriaci prášok, kakao, soľ a instantnú kávu.
- Olej s cukrom mixujte vo vyššej nádobe približne 2 minúty. Pridajte vajcia, vanilku a miešajte dovtedy, kým sa všetky ingrediencie neprepoja. Nakoniec po lyžiciach pridávajte zmes múky.
- Nádobu prikryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke 2 hodiny, alebo cez noc. Čím dlhšie ostane cesto v chlade, tým bude tuhšie a lepšie sa s ním bude pracovať. Predhrejte rúru na 180 stupňov a do misky nasypte práškový cukor. Z trocha lepkavého cesta lyžičkami vytvarujte guľky, obaľte ich v cukre a ukladajte na plech s dostatočnými medzerami, cesto ešte bude rásť a trochu sa roztečie. Pečte 10 minút, nie viac. Brownies tak budú na povrchu chrumkavé, ale uprostred vláčne.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Mižu