pikantne kura so sosovicou

Pikantné kura so šošovicou

posted in: Hlavné jedlá | 0

Piri Piri kura. Za týmto trochu zvláštnym názvom sa ukrýva dnes už klasický recept Jamieho Olivera. Jedná sa o vskutku pikantné horné kuracie horné stehná, doplnené o pečenú papriku. Pikantnosť im dodáva „omáčka“, ktorou sa pred pečením kompletne potrú. A nie je to hocijaká omáčka, lebo obsahuje rozmixovaný cesnak, červenú cibuľu, ocot, citrónovú kôru a šťavu a hlavne chilli. A je to super, tento recept sme skúsili už niekoľkokrát, vždy to dopadlo parádne a boli sme maximálne spokojní.

Posledné dni boli hektické, príliš veľa povinností a veľmi málo času a tak sme varili vyslovene pre seba. Aby ste mi rozumeli, tí ktorí náš blog čítajú pravidelne vedia, že naše recepty nie sú zložité, nakoniec už claim blogu jasne hovorí: Jednoducho. Chutne. Ak však chceme celý postup slušne nafotiť čas varenia sa celkom prirodzene predlžuje. A na to teraz nebol čas, takže sme stále varili jednoducho, ale nie pre blog. Nedeľa však bola o čosi pokojnejšia, takže sme mohli rozmýšľať nad prípravou čohosi, čo by sa hodilo aj sem. V chladničke kuracie stehná a na tráme v kuchyni visí veľa chilli. Jasné, piri piri, ale trochu inak. Oproti pôvodnému Jamieho receptu sme si to upravili, niečo vynechali, niečo naopak pridali, ale nebolo to na škodu. Bola to trochu iná chuť, ako sme boli zvyknutí pri klasike, ale jemná zmena ingrediencií kuraciemu mäsu vôbec neublížila. Použili sme celé stehná, vy však môžete zvoliť len tie horné ako v pôvodnom recepte, ale pokojne aj kompletne celé kura. Kuracie stehná sme podávali s veľmi jednoduchou šošovicou, lebo z môjho pohľadu si šošovica a kura rozumejú dokonale. Takže nie tak celkom piri piri alebo pikantné kuracie stehná. A verte mi, ak dodržíte pomer ingrediencií chuť bude vyvážená a super. 

pikantné kuracie stehná so šošovicou

kosik

Na pikantné kura budete potrebovať (4 osoby):
4 kuracie stehná, ideálne samozrejme BIO z voľného výbehu
4 chilli papričky, druh podľa uváženia a odvahy
4 strúčiky cesnaku
1 červená cibuľa
2 lyžičky červenej mletej papriky
1 lyžica octu balsamico
1 lyžička sečuánskeho korenia
pár stoniek tymiánu
olivový olej EV, soľ, čerstvo mleté čierne korenie
a na prílohu
500 g šošovice
2 mrkvy
2 stonky stopkového zeleru
2 väčšie zemiaky
1 lyžička kari

menšia červená cibuľa
olivový olej EV

 

pikantné kuracie stehná so šošovicou

A takto na to:

  • Na prípravu chilli omáčky použite kuchynský mixér. Pokojne aj taký ten menší. Vhoďte doň chilli, cesnak, cibuľu, mletú papriku, sečuánske korenie, soľ, dve lyžice olivového oleja a lyžicu balsamica. Všetko rozmixujte. Vytvorí sa vám pasta, ktorou potriete kuracie stehná. Poriadne ju do nich vmasírujte z každej strany. Na stehná pridajte tymián, ešte trochu čerstvého mletého korenia a soli, vložte do pekáča a podlejte trochou vody, prípadne kuracieho alebo zeleninového vývaru. Dajte piecť na 200st asi 45 minút, čas pečenia si odkontrolujte a priebežne kura polievajte výpekom. Nebojte sa pálivosti, pečením sa zjemní a bude to tak akurát.
  • Očistené a nakrájané zemiaky, cibuľu, mrkvu a zeler jemne orestujte na olivovom oleji a po chvíli pridajte aj šošovicu. Osoľte a okoreňte a úplne zalejte vodou. Pridajte aj lyžičku kari. Šošovici pridá veľmi jemný indický nádych. Varte dokým nebude šošovica mäkká, sceďte a v mise dochuťte riadnou dávkou olivového oleja, soli, čierneho korenia.
  • Na tanier uložte poriadnu naberačku šošovice a na to kuracie stehno. Ešte trochu olivového oleja navrch a pikantné kura môžete podávať. Ideálne s bielym suchým vínom, prípadne čistou vodou s citrónom. Paráda.

 

pikantné kuracie stehná so šošovicou

pikantné kuracie stehná so šošovicou

pikantné kuracie stehná so šošovicou

pikantné kura so šošovicou

pikantné kuracie stehná so šošovicou

pikantné kuracie stehná so šošovicou

pikantné kuracie stehná so šošovicou

Kamil

 Ak sa vám recept páčil podporte ho, prosím, zdieľaním.

 

Vaše komentáre