Buchty na pare, alebo parené buchty. Pozná ich každý a predsa v každej domácnosti chutia trochu ináč. Navyše plnené čerstvými čučoriedkami z Levočských vrchov sú perfektné. Ich sezóna je v plnom prúde, čosi sme zavarili, niečo namočili do alkoholu, pripravili cupcakes, ale zvýšilo aj na toto naše klasické slovenské jedlo. Recept som konzultovala s tou najkompetentnejšou – Kamilovou mamičkou. Lebo keď ide o kysnuté cesto, nik nevie poradiť lepšie. :)
No už na začiatku sme narazili na malý problém. Parené buchty, pirohy, džatky, slivkové knedle, atď. sa robia akosi tak od oka. Ale kvôli Vám som to všetko odvážila, premerala, samozrejme vyskúšala a môžem povedať, že som nadmieru spokojná s výsledkom. Posypané tvarohom sú ozaj výborné, ak však neholdujete tvarohu pokojne ich polejte čokoládou, posypte makom alebo škoricou. Predovšetkým, nech vám chutí!
Na buchty na pare plnené čučoriedkami budete potrebovať (cca. 20ks):
kvások:
1⁄2 čerstvého droždia
lyžička hnedého cukru
1 dl mlieka
cesto:
350 g polohrubej múky
štipka soli
4 lyžice cukru
1 vajce
1⁄2 dl mlieka
50 g rozpusteného masla
2 hrste čučoriedok
150 g tvarohu
kôra z jedného citróna
A takto na to:
- Na začiatok si pripravte kvások. Do vlažného mlieka rozmrvte droždie a nechajte 5 minút postáť. Po piatich minútach pridajte lyžičku cukru a dobre premiešajte tak, aby sa rozpustilo droždie aj cukor. Nechajte kvások podkysnúť asi 20 minút.
- V miske rozpustite 50 g masla a nechajte ho vychladnúť. Do veľkej misy nasypte múku, štipku soli, dve lyžice cukru a vajce rozšľahané v mlieku. Trochu premiešajte, pridajte kvások, maslo a mieste. A mieste, a mieste 20 minút. Ak je cesto príliš riedke pridajte múku, ak je príliš hutné pridajte trochu mlieka. Cesto by sa malo odlepovať od misy. Nechajte ho aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste prikryté čistou utierkou, až zdvojnásobí svoj objem.
- Cesto preložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku cca 1 cm. Po rozvaľkaní nakrájajte štvorce s rozmerom 5×5 cm. Čučoriedky zmiešajte s dvoma lyžicami hnedého cukru a citrónovou kôrou a naplnte nimi vykrojené štvorce. Približne lyžičku na jeden štvorec. Protiľahlými stranami štvorce zlepte a vytvarujte guľky. Ukladajte ich na pomúčenú utierku, alebo plech. A nechajte chvíľku prikryté postáť.
- Na hrniec s vriacou vodou natiahnite gázovitú látku a upevnite gumičkou, alebo položte ploché kovové sito. V prípade že budete používať sito, potrite ho maslom alebo olejom aby sa buchty neprilepili. Poukladajte ich s miernym odstupom tak, aby sa o seba nelepili a prikryte ďalším hrncom. Voda nesmie prísť do kontaktu s cestom, aby nenamoklo a za žiadnych okolností hrniec počas parenia nedávajte dole. Parte 20 minút, hrniec odkryte rýchlo. Buchty opatrne vyberte na tanier, posypte tvarohom, cukrom a polejte maslom.
Mižu