Laskonky patria k tradičným slovenským a českým zákuskom, ktoré sa pripravujú predovšetkým v období veľkonočných, či vianočných sviatkov. S istotou vieme, že ich pôvod je v strednej Európe. Korpusíky laskoniek sú pripravované z bezé hmoty, základ ktorej tvoria bielka, cukor a mleté orechy. Tradične sa plnili maslovým krémom ochuteným orechmi, či rumom. V súčasnosti sa do laskoniek pridávajú rôzne krémy: kávový, čokoládový, citrónový a mnohé ďalšie. V tejto našej verzii sme laskonky plnili lieskovoorieškovou nátierkou BILLA Premium, ktorá orechovú chuť celého dezertu posúva ešte na vyššiu úroveň. Nátierku však pred plnením dobre schlaďte v chladničke (pokojne cez noc) a po naplnení držte laskonky tiež na chladnom mieste, vyberajte ich tesne pred podávaním.
Tradične príprava laskoniek pozostáva z prípravy švajčiarskeho bielkového snehu. Ide o pomer bielkov a cukru 1:1,75. Bielka s cukrom sa šľahajú nad parou, až kým nedosiahnu teplotu 70 stupňov a všetok cukor sa nerozpustí. Po odstavení z pary sa ďalej šľahajú do polotuhej konzistencie.
My sme šli inou cestou. Miesto švajčiarskeho snehu, sme do receptu zahrnuli prípravu talianskeho bielkového snehu. Máme skúsenosť, že práve tento sneh pomôže laskonkám v rúre krásne narásť, vďaka nemu sú laskonky krehučké a nadýchané. Postup môže niekomu pripadať náročnejší, ale vo výsledku pocítite, že to stálo za to. Taliansky bielkový sneh pozostáva zo šľahania bielkov, do ktorých sa postupne pridáva horúci cukrový rozvar zložený z vody a cukru. Rozvar sa varí na miernom ohni, počas zahrievania sa nemieša. Jeho teplota sa postupne zvyšuje. Na overenie teploty použijeme očko na konci metličky. Po ponorení očka metličky do rozvaru ho vytiahnite a fúknite. Keď je teplota rozvaru nízka, po fúknutí sa nevytvorí žiadna bublinka. Pri o čosi vyššej teplote sa začne pri fúkaní tvoriť jedna bublina. My potrebujeme dosiahnuť ešte vyššiu teplotu. Po fúknutí do očka vybieha za sebou retiazka bubliniek. Vtedy je rozvar pripravený na prilievanie do bielkov. Ak však tento čas prešvihnete, cukor začne v miske kryšťalizovať a extrémne hustnúť. V takom prípade ho už nepoužívajte a urobte nový rozvar. Ak s prípravou rozvaru nemáte žiadnu skúsenosť, ničoho sa neobávajte. Varte rozvar na nízkom alebo miernom ohni. Vďaka tomu budete mať dostatok času sledovať jednotlivé fázy ohrievania a teplota rozvaru sa bude zvyšovať len veľmi pomaly.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na laskonky budete potrebovať (40 ks):
60 g bielkov
50g a 80 g kryštálového cukru
40 g vody
90 g mandľovej múky (alebo iné mleté orechy)
40 g práškového cukru
štipku soli
lieskovoorieškovú nátierku BILLA Premium – dobre zachladenú
A takto na to:
Začnite prípravou cukrového rozvaru. Do malého hrnca nasypte 80 g kryštálového cukru, 40 g vody a na miernom ohni ohrievajte. Medzitým v čistej mise vyšľahajte bielka s 50 g cukru a štipkou soli. Keď rozvar začne bublať a mierne hustnúť, ponorte doň koniec metličky s malým očkom, premiešajte a fúknite. Po fúknutí by mal z očka vychádzať reťazec bubliniek za sebou. Ak sa tak stane, rozvar je hotový. Ihneď ho odstavte a postupne prilievajte a zašľahávajte do našľahaných bielkov. Mixujte asi 5 až 7 minút.
Do misy s vašľahanými bielkami nasypte mandľovú múku zmiešanú s práškovým cukrom a opatrne stierkou premiešajte. Na plech vystlaný papierom na pečenie pomocou šablóny naneste laskonky. Z jednej dávky vyjde 80 plátkov laskoniek, čiže 40 párov.
Pečte pri teplote 160 stupňov v teplovzdušnej rúre 4 až 5 minút (dĺžku pečenia musíte pri prvom pečení odsledovať). Po vytiahnutí z rúry nechajte laskonky na plechu vychladnúť.
Do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou preložte lieskovoorieškovú nátierku, nastriekajte chladnú nátierku na spodok jednej laskonky a prikryte ju ďalšou. Laskonky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 4 až 5 dní.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)