Čokoládové bonbóny so slaným karamelom sú exkluzívne mini zákusky, ktoré by rozhodne nemali chýbať na vašom sviatočnom stole. Druhý recept nášho tohtoročného vianočného špeciálu sa skladá z vrstvy keksu ovoňaného kardamómom, s poriadnou dávkou slaného karamelu, no a to všetko je obalené v chrumkavej čokoláde. Slaný karamel môže byť pre mnohých výzvou, ale nenechajte sa odradiť, ak by ste potrebovali videonávod, nájdete ho v tomto našom recepte.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Čokoládové bonbóny so slaným karamelom – budete potrebovať (20 x 20 cm):
150 g hladkej múky
120 g masla
60 g práškového cukru
50 g kokosu
5 ks strúčikov kardamómu
Na karamel budete potrebovať:
300 g kryštálového cukru
160 ml 33% šľahačkovej smotany
2 čajové lyžičky medu
60 g vody
50 g masla
2 štipky vločiek soli Maldon
150 g mliečnej čokolády
60 g horkej čokolády
A takto na to:
Plech s rozmerom 20 x 20 cm vyložte papierom na pečenie, aj po stranách formy. V mise rukou, alebo kuchynským robotom zmiešajte maslo, múku, cukor, kokos a nadrvené semená kardamómu. Vzniknuté cesto rovnomerne rozložte na dno formy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke 15 minút. Cesto pečte pri teplote 170 stupňov 15 až 20 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte keks vychladnúť vo forme.
Medzi tým si nachystajte slaný karamel. Do hrnca nasypte kryštálový cukor, prilejte vodu, med a počkajte, kým všetok cukor v hrnci vodou nasiakne. Karamel na miernom ohni zahrievajte, kým nezíska jantárovú farbu a zalejte ho horúcou smotanou, v ktorej ste pred tým rozpustili maslo a hrubozrnú soľ. Karamel rýchlo metličkou zamiešajte a odstavte. Prelejte ho do formy na už upečený keks a nechajte zachladiť na 2 až 4 hodiny. Pred krájaním môžete formu s karamelom vložiť na chvíľu do mrazničky.
Vo vodnom kúpeli rozpustite mliečnu a horkú čokoládu, nakrájané kocky máčajte v čokoláde a dozdobte maldon soľou.
-
Máme pre vás jeden tip. Pred krájaním nahrejte nôž v horúcej vode a poutierajte ho papierovým obrúskom. Takto dosiahnete čistý a hladký rez. Ak vám rezanie trvá o čosi dlhšie, pred namáčaním do čokolády dajte narezané kúsky na chvíľu do chladničky, ideálne do mrazničky.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)