domáce bagety

Domáce bagety a cibuľová nátierka

posted in: Chlieb a pečivo | 0

Domáce bagety pečieme už nejaký čas. Pripravujeme a ladíme recept aj na kváskové bagety, tie sú zatiaľ v procese a recept na nich vám tu prihodíme hneď, ako s ním budeme absolútne spokojní. Tento recept na bagety je s droždím, čiže nemusíte vlastniť kvások. Cesto sa pripravuje pridaním takzvaného poolish, ktorý zabezpečuje lepšiu chuť a textúru. Tak si poďme povedať, čo ten poolish vlastne je.

Poolish je akýsi rozkvas, ktorý sa často používa pri výrobe chleba, pizza cesta ale aj bagiet. Vzniká zmiešaním rovnakého množstva múky a vody, s pridaním minimálneho množstva droždia. Tento rozkvas, teda poolish sa po dobrom vymiesení necháva fermentovať pri izbovej teplote niekoľko hodín. Čas závisí od množstva použitého droždia k pomeru múky a vody. Viac sa o chlebových štartéroch dočítate napr. tu

Pri tomto recepte je dôležité prečítať si celý recept pred tým, ako začnete s prípravou cesta práve kvôli časovej náročnosti. Najprv pripravujeme poolish, ktorý potrebuje svoj čas a až potom samotné cesto na bagety. Ak by ste chceli bagety upiecť za kratší čas, cesto nedávajte na noc do chladničky. Nechajte ho kysnúť pri izbovej teplote cca 3 hodiny a následne tvarujte do tvaru bagiet.

Chrumkavé bagety sú samé o sebe skvelé, my k nim ale pridávame aj recept na cibuľovú nátierku. Cibuľová nátierka sa k bagetám nesmierne hodí, ale pokojne si ju môžete pripraviť aj k inému druhu pečiva. Karamelizovaná cibuľka má sladkastú chuť, preto ju vyvážene dochuťte pikantnými bylinkami, soľou a korením.

Zaujali sme vás? Skúste aj naše ďalšie recepty na pečivo.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

domáce bagety

 

kosik

Na bagety budete potrebovať (7 ks):
60 g hladkej múky
60 g vlažnej vody
2 g sušeného droždia
250 g studenej vody
400 g hladkej múky
2 g sušeného droždia
7 g soli
A na cibuľovú nátierku:
1 polievkovú lyžicu olivového oleja
kocku masla
1 veľkú cibuľu
1 čajovú lyžičku hnedého cukru
1/2 čajovej lyžičky sušenej cibule
1/2 čajovej lyžičky sušeného cesnaku
70 g mascarpone
30 g kyslej smotany
hrsť pažítky
pár kvapiek citrónovej šťavy
soľ a čierne mleté korenie

 

domáce bagety

A takto na to:

Bagety pripravíme s pomocou takzvaného poolish. Zmiešajte 60 g múky, 60 g vody a 2 g droždia. Vytvorte hladké, riedke cesto. To prikryte fóliou a nechajte pri izbovej teplote kysnúť 3 až 4 hodiny.

Do čistej misy navážte studenú vodu, múku, droždie, nakysnutý poolish, soľ a riadne cesto vymieste.

Cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a pomocou stierky a rúk vytvarujte kompaktnú guľu. Preložte ju do čistej misy, prikryte fóliou a na noc vložte do chladničky.

Po vytiahnutí z chladničky rozdeľte cesto na rovnakých 7 častí. Vytvarujte z nich bagety, tie ukladajte na pomúčenú utierku. Bagety nechajte prikryté kysnúť 45 minút pri izbovej teplote.

Pečte pri teplote 260 stupňov prvých 10 minút, na ďalších 10 minút znížte teplotu na 200 stupňov. Ak chcete svojim bagetám zabezpečiť chrumkavú kôrku, na prvých 10 minút pečte bagety spolu s rozohriatym plechom a kockami ľadu. Po desiatich minútach plech so zvyšnou vodou vyberte, chvíľu nechajte otvorené dvierka, aby sa všetka para odparila a pokračujte v pečení.

Cibuľovú nátierku pripravíte jednoducho. Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky a restujte ju na panvici s olivovým olejom a maslom. Pridajte cukor, sušenú cibuľu, cesnak, soľ, čierne korenie a karamelizujte. Po skaramelizovaní nechajte cibuľu vychladnúť, zamiešajte ju so všetkými zvyšnými surovinami a finálne dochuťte soľou a čiernym korením.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

domáce bagety

domáce bagety

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)