Chlebové žemle

Chlebové žemle a rodinná nátierka

Tieto chlebové žemle máme veľmi radi a pripravujeme si ich pomerne často. Ak sa u nás práve nepečie kváskový chlebík, upečieme si ich. Ich príprava je veľmi jednoduchá. Stačí vymiesiť mierne lepkavé cesto a nechať ho pomaly kysnúť. Pri izbovej teplote nie dlhšie ako dve hodiny alebo v chladničke cez noc. Parádne sa hodia napríklad k rôznym nátierkam alebo tapenádam. Skúste napríklad našu vajíčkovu alebo tuniakovú. Dnes k našim chlebovým žemliam prihodíme recept na nátierku, ktorá sa kedysi predávala v supermarkete BILLA pod názvom rodinná. Toto, samozrejme, nie je recept na presnú kópiou, rodinnou nátierkou sme sa nechali len inšpirovať, ale názov ponechať. Jej základ tvorí smotanový a tvrdý syr, majonéza a cesnak.

Táto nátierka sa perfektne hodí nielen k našim chlebovým žemliam, ale aj k akémukoľvek čerstvému pečivu a veľmi pristane napríklad aj hriankam. Hotovú ju máte doslova za pár minút.

Zaujali sme vás? Skúste aj naše ďalšie recepty na pečivo.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

chlebové žemle

 

kosik

Na chlebové žemle budete potrebovať (4 ks):
250 g chlebovej múky
5 g sušeného droždia
175 g vody
5 g soli
A na rodinnú nátierku:
4 strúčiky pretlačeného cesnaku
60 g mascarpone
60 g majonézy
60 g nastrúhaného tvrdého syra
lyžicu nasekanej pažítky
soľ a čerstvo mleté čierne korenie

 

A takto na to:

Ručne alebo za pomoci robota vymieste z ingrediencií na žemle cesto. Cesto preneste do jemne pomúčenej čistej misy a prikryte utierkou alebo fóliou. Nechajte kysnúť v chladničke cez noc alebo na teplom mieste max 2 hodiny.

Cesto rozdeľte na 4 rovnaké kusy, pokojne si pomôžte váhou a vytvarujte žemle. Prikryte znova utierkou a nechajte cca 30 minút podkysnúť. Chlebové žemle potom za pomoci žiletky opatrne narežte.

Rúru rozohrejte na 260 °C. Do rúry predtým vložte na spodok hlboký plech. Do rúry na ďalšom plechu vložte žemle, do spodného plechu vlejte studenú vodu a rúru zatvorte. Pečte prvých 7 minút. Po siedmich minútach rúru otvorte, plech s vodou opatrne vyberte, nechajte uniknúť paru a teplotu znížte na 190 °C. Pečte ďalších asi 15 minút.

Rodinnú nátierku vytvoríte jednoducho zmiešaním všetkých ingrediencií a finálnym dochutením soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

chlebové žemle

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)