steak zo sviečkovice

Steak zo sviečkovice s omáčkou z červeného vína

Takzvaný Filet mignon alebo steak z hovädzej sviečkovice je najkvalitnejším kusom hovädzieho mäsa. Určite to nie je jedlo na každý deň, na druhej strane, keď nám leto vrcholí a ešte stále je parádne teplo a môžeme grilovať, prečo si taký dobrý steak nepripraviť? Steak potrebuje len trochu olivového oleja, soľ a korenie. Nič viac.. ale ak ho chcete trochu povýšiť, môžete siahnuť aj po dobrej, ale jednoduchej omáčke. V našom prípade po omáčke z červeného vína s trochou čokolády. Nedivte sa, čokoláda dá omáčke silu, samozrejme, nesmiete to s ňou prehnať. A s dobre ugrilovaným steakom z hovädzej sviečkovice funguje dokonale. Prílohu si zvoľte podľa seba. My vždy radi siahneme po pečenom zemiaku a zelenej fazuľke pripravenej na masle. Dokonalosť!

 

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA

 

kosik

Steak z hovädzej sviečkovice – budete potrebovať (1 porcia):
steak z hovädzej sviečkovice
polovicu červenej cibule, prípadne šalotky
200 ml červeného vína
100 ml nesoleného hovädzieho vývaru
bobkový list a pár vetvičiek tymianu
strúčik cesnaku
trochu čokolády
čerstvo mleté čierne korenie a soľ
trochu masla
trochu olivového oleja

A takto na to:

Na masle speňte cibuľu, pridajte bobkový list, tymian, strúčik cesnaku. Podlejte polovicou vína a zredukujte na polovicu. Prilejte zvyšok vína a rovnako zredukujte. Pridajte aj nesolený hovädzí vývar. Osoľte a okoreňte. Omáčku prepasírujte, pridajte čokoládu (určite to s ňou nepreháňajte, malá kocka bude stačiť). Na záver zjemnite maslom.

Steak osoľte a okoreňte a ugrilujte z oboch strán podľa vašich preferencií. Nezabudnite steak po grilovaní nechať trochu oddýchnuť (cca 5 min). Podávajte s omáčkou a prílohou podľa vášho výberu.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

 

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

Enter amount (EUR)