Táto piškótová torta patrila medzi obľúbené dezerty kráľovnej Viktórie a práve po britskej kráľovnej nesie aj svoje meno – Victoria Cake. Tvoria ju dva piškótové korpusy, medzi ktorými je sladký džem a jednoduchý maslový krém dochutený vanilkou. História tohto dezertu tak trochu súvisí s priemyselnou revolúciou a tiež jednou klasickou britskou tradíciou, ktorá je populárna dodnes.
Najprv k tej tradícii. V roku 1840 už dávno prebiehala priemyselná revolúcia, časy sa menili a menili sa aj zvyklosti, ktoré sa týkali stravy. Kvôli rastúcej industrializácii a urbanizácii sa podávanie večere posúvalo na čoraz neskorší čas. Z pôvodnej piatej alebo šiestej hodiny sa večera presunula na ôsmu alebo dokonca až deviatu. Vydržať bez jedla tak dlhý čas nebolo jednoduché. Jedného neskorého popoludnia toho roku to už istá Vojvodkyňa Anna z Bedfordu nevydržala a u služobníctva svojho vidieckeho domu Woburn Abbey si objednala krajec chleba s maslom, koláčom a k tomu, samozrejme, čaj. Aby dlhý čas medzi dvoma podávanými jedlami, obedom a večerou, vydržala bez hladu, zvykla to potom robiť každý jeden deň. Tento svoj súkromný rituál si tak obľúbila, že v ňom pokračovala aj po svojom návrate do Londýna. Na toto poobedňajšie občerstvenie k sebe častokrát pozývala aj svojich priateľov, medzi ktorých patrila aj kráľovná Viktória.
Čaj rýchlo začali dopĺňať aj ďalšie dobroty – sendviče, malé jednoduché jedlá a, samozrejme, dezerty. Zvyk sa u aristokracie rýchlo rozšíril, hlavne medzi dvoranmi a aj jej Veličenstvo kráľovná Viktória zvykla neskôr pravidelne usporadúvať malé občerstvenie podávané s čajom. A tak vojvodkyňa Anna nechtiac vymyslela britskú tradíciu, ktorá je obľúbená v krajinách Británie a aj v mnohých ďalších krajinách patriacich pod britskú korunu dodnes – čaj o piatej.
Tu sa dostávame k druhej spomenutej súvislosti. Jedným z množstva objavov, ktoré nám priniesla priemyselná revolúcia je aj prášok do pečiva, ktorý umožnil, aby korpusy boli ľahké a nadýchané. K nápadu naplniť piškótu sladkým džemom a krémom potom bol už len krôčik. Možno to nie je dezert, ktorý by sa hodil k nejakej okázalej slávnostnej večeri, ale k spomenutému čaju o piatej sa hodí naozaj perfektne. Jeho príprava je mimoriadne rýchla a jednoduchá. A práve on sa stal obľúbeným sladkým jedlom kráľovnej k popoludňajšiemu čaju. Neskôr preto dostal aj jej meno, čo je výstižné, pretože je istým symbolom jej doby – viktoriánskej éry, časov priemyselnej revolúcie, časov nových vynálezov a vzniku nových tradícií.
Náš recept je trochu inovovaný. V klasickom recepte sa používa maslo, my sme použili olej, piškótové korpusy sú tak ešte nadýchanejšie a ľahšie. Namiesto prášku do pečiva sme použili sódu bikarbónu, ktorá ho perfektne nahrádza. A krém má miesto masla základ v lahodnom mascarpone. Takýto koláčik sa perfektne hodí napríklad aj na letný piknik, jednoducho sa totiž prenáša a ešte jednoduchšie je, pokojne aj ako sendvič. A keďže my sme si taký narodeninový piknik nedávno urobili, mali sme aspoň dobrý dôvod si victoria cake upiecť, nafotiť pár fotiek a ponúknuť vám recept.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Na Victoria cake budete potrebovať (priemer 20 cm):
4 vajcia
120 g kryštálového cukru
140 g polohrubej múky
40 g slnečnicového oleja
1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
kôru z 1/2 citróna
150 g mascarpone
70 ml šľahačkovej smotany
40 g práškového cukru
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
ovocný džem
práškový cukor na posypanie
A takto na to:
Pripravte korpusy. Bielka vyšľahajte s kryštálovým cukrom, žĺtka vyšľahajte s olejom. Vyšľahané žĺtka prelejte k bielkam a opatrne stierkou zamiešajte. Pridajte preosiatu múku zmiešanú so sódou, citrónovú kôru a stierkou miešajte, pokým sa všetky suroviny nespoja.
Cesto rozdeľte do dvoch tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov 20 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte cesto 5 minút odpočívať a až tak ho vytiahnite z formy.
Pripravte krém. Vyšľahajte šľahačku, pridajte mascarpone, cukor, vanilkový extrakt a šľahajte.
Prvý korpus položte na tortový stojan, výdatne ho potrite ovocným džemom a potrite krémom. Položte druhý korpus a poprášte práškovým cukrom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)