Zemiakovo-syrové krokety patria medzi malé jednohubky, ktoré trochu ozvláštnia stôl každej vianočnej párty. Ich príprava je nesmierne jednoduchá a navyše sa pri nej nekladú medze vašej fantázii. Kroketky môžete totiž plniť syrmi podľa svojej vôle, do zemiakového cesta zase pridať rôzne bylinky, či tie druhy korenia, ktoré vám chutia. Zemiaky na ne si však pripravte už deň predom. Stačí ich uvariť v šupke v osolenej vode a nechať poriadne vychladnúť.
Dúfame, že sa vám tento prvý recept z nášho jubilejného desiateho (veru, fakt, ani sa nám to veriť nechce) vianočného špeciálu bude páčiť. Začali sme síce malým slaným jedlom, ale nemusíte sa báť. Aj tento rok máme pre vás omnoho viac vianočných receptov, nebudú chýbať ani všakovaké sladké koláčiky a dezerty a pripravíme si aj nejakú tu vianočnú polievku, ktorá dokonale zapadne na štedrovečerný stôl. To všetko neskôr, teraz sa pozrime na zemiakovo-syrové krokety.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou Coca-Cola
Na zemiakovo-syrové krokety budete potrebovať:
400 g deň vopred uvarených zemiakov
2 jarné cibuľky
1 vajce
40 g nastrúhanej goudy
6 tenkých plátkov slaniny
2 lyžice petržlenovej vňate
40 g strúhanky
pol lyžičky granulovaného cesnaku
pol čajovej lyžičky mletej rasce
soľ, čerstvo mleté čierne korenie
chilli vločky (voliteľne)
encián, goudu a nivu na plnenie
strúhanku na obaľovanie
A takto na to:
Slaninu narežte úplne na drobno a na panvici ju orestujte. Nechajte vychladnúť. Zemiaky pretlačte, pridajte k nim nastrúhanú goudu, petržlenovú vňať, na drobno narezanú cibuľu, slaninu, vajíčko, strúhanku, cesnak, rascu, osoľte a okoreňte. Pridať môžete aj vločky chilli, ak máte radi pálivejšie jedlá. Všetko spolu dobre premiešajte. Z masy formujte guľky, ktoré opatrne rozlačte na placku, do stredu placky vložte asi 1 x 1 x1 cm kúsky syrov a opatrne kroketu uzavrite, vyformujte guľku a obaľte v strúhanke. Postup opakujte.
Zemiakovo-syrové krokety vysmážajte v oleji do zlatista. Podávajte s rôznymi omáčkami, hodí sa sladká chilli omáčka, majonéza, tatárska omáčka, tzatziki, kečup, mojo verde a mojo rocho, a pod.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)