Koláč s lesným ovocím

Koláč s lesným ovocím

Máte chuť na letný svieži dezert? Upečte si spolu s nami koláč s lesným ovocím. Na prípravu je veľmi jednoduchý a jeho príprava vám zaberie minimum času. Základ tvorí nadýchaný piškótový korpus s kúskami ovocia, tenká vrstva ovocného džemu a ovocný smotanový krém. Táto kombinácia je naozaj príjemne osviežujúca. My sme pri príprave použili jahody, čučoriedky a maliny. Vy môžete použiť akékoľvek bobuľové sezónne ovocie, ktoré máte k dispozícii a tak tento lahodný letný dezert vypekať celé leto.

Recept je písaný na priemer 20 cm. V prípade, že ale máte po ruke napríklad len bežnú formu s priemerom 24 cm, použite 1,5 násobok všetkých surovín.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

 

kosik

Na koláč s lesným ovocím budete potrebovať (priemer 20 cm):
2 veľké vajcia L
60 g kryštálového cukru
20 g slnečnicového oleja
70 g polohrubej múky
1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
štipku soli
130 g čerstvého ovocia (jahody, maliny, čučoriedky)
Na ovocný rozvar budete potrebovať:
280 g mrazeného lesného ovocia (jahody, maliny, čučoriedky, černice, či červené ríbezle)
60 g kryštálového cukru
1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
5 g práškovej želatíny
Na ovocný krém budete potrebovať:
250 g mascarpone
150 g 33% šľahačky
40 g práškového cukru
čerstvé ovocie na dozdobenie

A takto na to:

Upečte piškótový korpus. V samostatnej mise vyšľahajte bielka s kryštálovým cukrom a štipkou soli. V ďalšej mise vyšľahajte žĺtka s olejom a prilejte ich k vyšľahaným bielkam. Stierkou opatrne premiešajte. Pridajte preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou, čerstvé ovocie a opäť stierkou premiešajte. Cesto prelejte do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 stupňov 40 až 45 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte cesto vo forme vychladnúť.

Pripravte ovocný rozvar. Mrazené ovocie presypte do hrnca, pridajte kryštálový cukor, citrónovú šťavu a za občasného miešania priveďte k varu. Ovocie varte 10 minút a odstavte. Práškovú želatínu zalejte polievkovou lyžicou studenej vody a nechajte 10 minút odpočívať. Na miernom ohni želatínu rozpustite, postupne pridávajte ovocný rozvar a miešajte. Ovocný rozvar po pridaní želatíny nesmie vrieť. Rozvar odstavte a nechajte pri izbovej teplote vychladnúť. 80 g rozvaru odoberte, použijeme ho ako džem, zvyšný pridáme do ovocného krému.

Ovocný krém je na prípravu veľmi jednoduchý. V samostatnej mise vyšľahajte šľahačku. V inej mise šľahajte mascarpone s práškovým cukrom, postupne pridávajte ovocný rozvar, vyšľahanú šľahačku a šľahajte.

Vyskladajte ovocný koláč. Piškótové cesto vyberte z formy a uložte na tortový stojan. Vrch cesta potrite ovocným rozvarom, ktorý ste si oddelili (80 g) a nechajte 5 minút postáť. Na záver potrite koláč ovocným krémom a dozdobte čerstvým ovocím.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Koláč s lesným ovocím

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)