Je leto (aj keď v podstate ešte stále jar) a s ním prichádza aj návrat k tradíciám našich starých mám a mám. Mnoho ľudí sa hotuje pripraviť si poctivé domáce lekváre a všakovaké iné zaváraniny a to je dobré, lebo keď si spravíte domáci džem, či niečo iné, tak celkom presne viete, čo tam dávate a môžete sa hneď vykašľať na všetky tie konzervanty, umelé sladidlá a farbivá. Jednoducho si to spravíte po svojom a hlavne poriadne a poctivo. Napríklad taký lekvár z vlastnej úrody, prípadne od farmára, ktorému dôverujete. Taký lekvár môžete bez výčitiek nazvať prívlastkom BIO. Existuje niečo lepšie? Keď si ho natriete na dobrý chlieb s maslom, hmmm, skvelé jedlo! Tomu sa žiadny kupovaný rozhodne nevyrovná. Pritom príprava nie je zložitá, chce to len chuť a trochu času. Ak si potom pohár dozdobíte vlastnoručne vyrobenou etiketkou pokojne vám poslúži aj ako milý darček pre vašich známych. Sezóna jahôd vrcholí, tak si poďte spolu s nami pripraviť dobrý jahodový lekvár s mätou a vanilkou.
Na prípravu domáceho jahodového lekváru s mätou a vanilkou budete potrebovať:
2kg zrelých jahôd
500g cukru
Poriadnu hrsť mäty
4 vanilkové lusky
Panáka whiskey
A takto na to:
- Príprava je nesmierne jednoduchá a zvládne ju fakt každý. Očistené jahody si dajte do väčšieho hrnca a začnite s prípravou vlastného vanilkového cukru. Lusky vanilky, ktoré dnes už bez problémov kúpite kadetade a nestoja horibilné peniaze, rozpoľte a vnútro tupou stranou noža vyškrabte a pridajte k jahodám. Prázdne lusky rozrežte na menšie kúsky a rozmixujte v kuchynskom robote. Prihoďte pol kila cukru a poriadne rozmixujte, kým sa lusky nerozpadnú na naozaj malé kúsočky. Takto ste si pripravili vlastný vanilkový cukor, mimochodom ďaleko lacnejší ako ten kupovaný v maličkých sáčkoch. Týmto spôsobom využijete vanilku na 100%. Cukrom zasypte jahody a nechajte tak dve, možno tri hodinky odpočívať, ale nič nepokazíte keď jahodám doprajete ešte viac času a necháte ich odstáť pokojne aj celú noc. Pustia šťavu, a chute sa spoja.
- Varenie lekváru je už potom hračka. K jahodám pridajte poriadnu hrsť mäty a dajte variť na mierny plameň. Ja som k nim prilial ešte veľkého panáka whiskey, pôvodne som chcel tmavý rum, ale ten som doma nenašiel, tak som si zaimprovizoval. Úprimne, vôbec neviem, či to niečo spravilo s chuťou, takže ak nemáte po ruke whiskey, jednoducho sa na to vykašlite. Na druhej strane, ten pocit, že je tam aj alkohol, že? ;)
- V tomto recepte nenájdete žiadny konzervant, žiadny želírovací cukor, lekvár bude na záver o čosi redší a s kúskami celých jahôd, ale to vôbec nevadí, práve naopak. Jahody môžete sem tam počas varenia presekať nožom. Asi po dvoch hodinách by ste mali mať lekvár hotový. Pripravte si poháre, ktoré predtým poriadne umyte. Horúci lekvár naložte vrchovato do pohárov, poriadne zatiahnite vrchnáky, prevráťte dole hlavou a zakryte utierkou. Nechajte cez noc odpočinúť. Hotovo! Lekvár vám vydrží niekoľko mesiacov a z tejto dávky naplníte asi štyri 250ml fľaše.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil