Táto krémová zemiaková polievka je výdatná, chutná a výborne zahreje hlavne počas chladnejších dní. Samozrejme, neexistuje žiadny dôvod na to, aby ste si ju nemohli pripraviť aj teraz, v čase vrcholiacej jari.
Pozostáva z veľmi jednoduchých ingrediencií, z ktorých väčšinu máte určite doma vždy po ruke – koreňovej zeleniny ako sú mrkva, petržlen a kvaka, samozrejme nechýbajú zemiaky, keďže tie tu vystupujú v hlavnej úlohe, no a svoje miesto v nej majú aj cibuľoviny ako cesnak, pór a a samotná cibuľa, ako základ. Na záver sme polievku dozdobili nasekanou zelenou časťou póru a opečenými kúskami slaniny. V prípade, že si chcete dopriať vegetariánsku, resp. vegánsku verziu takejto polievky, stačí ju jednoducho vynechať. Ako tuk sme použili maslo, to len zameňte za akýkoľvek rastlinný olej a smotanu za kokosové mlieko. Mimochodom, kokosové mlieko dodá polievke taký zaujímavý orientálny šmrnc.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Krémová zemiaková polievka – budete potrebovať (4 porcie):
3 zemiaky
1 väčšiu mrkvu
1 zeler
1 kvaku
1 cibuľu
strúčik cesnaku
hrsť nasekanej bielej časti póru
hrsť nasekanej zelenej časti póru
250 ml 33% smotany
pár smietok tymianu
pár guličiek nového korenia a bobkový list
soľ, čerstvo mleté biele korenie
maslo (olej)
1 l zeleninového vývaru (nie je nutné)
A takto na to:
Na masle speňte cibuľu, prihoďte k nej aj nové korenie a bobkový list, tymian, bielu časť póru, strúčik cesnaku a pridajte k nej nakrájanú koreňovú zeleninu a zemiaky. Dobre zarestujte, osoľte a okoreňte. Podlejte asi litrom vody (prípadne zeleninového vývaru pre bohatšiu chuť) a varte do zmäknutia zeleniny.
Keď je zelenina mäkká polovicu z nej odoberte bokom. Zvyšok rozmixujte ponorným mixérom, pridajte smotanu (prípadne kokosové mlieko), finálne dochuťte a do takto rozmixovanej už hotovej polievky vrátťe odloženú časť uvarenej zeleniny a malú chvíľku povarte.
Na tanieri dozdobte zelenou časťou póru. Pri zdobení povoľte uzdu fantázii. Skvele funguje slanina, pažítka, zelená cibuľka, rôzne klíčky a vňate či krutóny. Je to len na vás.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)