Tres leches je pomenovanie pre extra šťavnatý koláč z nadýchaného vanilkového piškotového cesta. Nasiaknutý je zmesou zo sladeného a nesladeného kondenzovaného mlieka a plnotučného mlieka. Najčastejšie sa potiera jemnou vrstvou šľahačky a dozdobuje ovocím. Verte, že šťavnatejší zákusok ste ešte nejedli.
Tento trojmliečny koláč má svoj pôvod v Nikarague. Pravdepodobne vznikol niekedy v 19. storočí, aj keď podobnú verziu koláča poznajú tiež v Mexiku ako tortu de leche, ktorá sa pripravuje s krémom zo sladeného kondenzovaného mlieka a podáva sa s mliečnou omáčkou.
Koláč Tres leches sa napokon rozšíril po celej Amerike. Stal sa veľmi populárnym vo Venezuele, v Mexiku, na Kube, Portoriku a jeho variácie sa pripravujú aj v Albánsku, na Balkáne a v Turecku.
Príprava tohto šťavnatého zákusku je veľmi jednoduchá a nenáročná. Vanilková nadýchaná piškóta vďaka svojej štruktúre mliečnu zmes nasiakne, ale nerozmočí sa. Najlepšie chutí vychladený, vytiahnutý priamo z chladničky. Ak si ho s nami napečiete, nezabudnite sa nám pochváliť a pošlite nám fotku.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na Tres Leches (trojmliečny koláč) budete potrebovať ( plech o rozmere cca 30×25 cm):
5 vajec
120 g kryštálového cukru
120 ml plnotučného mlieka
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
240 g hladkej múky
10 g kypriaceho prášku
250 g sladeného kondenzovaného mlieka
180 g nesladeného kondenzovaného mlieka
80 g plnotučného mlieka
štipku mletej škorice
500 ml šľahačkovej smotany
A takto na to:
Upečte korpus. Samostatne vyšľahajte bielka s polovicou cukru. V druhej mise šľahajte žĺtka so zvyškom kryštálového cukru 5 až 8 minút, kým nevznikne hladká nadýchaná pena. Pridajte 120 ml plnotučného mlieka, vanilkový extrakt a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Opäť šľahajte, kým sa všetky suroviny nespoja. Pridajte vyšľahané bielka a stierkou ich opatrne zapracujte do cesta. Cesto prelejte do maslom vymasteného plechu a pečte pri teplote 170 stupňov približne 15 až 20 minút. Po upečení nechajte cesto vychladnúť v plechu na izbovú teplotu.
Pripravte mliečnu zálievku. V mise vyšľahajte sladené, nesladené kondenzované mlieko, 80 g plnotučného mlieka a štipku škorice.
Vychladené cesto v plechu popichajte špajlou alebo vidličkou a polejte mliečnou zálievkou. Cesto postupne tekutinu vsiakne. Odložte ho minimálne na 6 hodín , ideálne na noc do chladničky.
Vyšľahajte šľahačku s trochou práškového cukru a rovnomerne ju rozotrite na korpus. Koláč nakrájajte a ľubovoľne dozdobte.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)